Vitsiniekkoja ja tarinaniskijöitä

Vain Kielikarhu-oppikirjasarjan käyttöön Vitsiniekkoja ja tarinaniskijöitä

Tämän jakson kappaleissa tutustutaan suulliseen kansanperinteeseen ja mahdollisuuksien mukaan myös suullisen kansanperinteen keräämiseen. Päähuomio on suomalaisessa kansanperinteessä, mutta oppilaat voivat kerätä ja kertoa myös oman kulttuurinsa tarinoita. Kappaleen Kummalliset kummitukset voi halutessaan käsitellä ryhmän kanssa Halloweenin päivän ja Lokakuu – Lukukuu -tapahtumien yhteydessä.

Aihepiirin avulla opetellaan myös sanaston oppimisen keskeisen käsitteet: synonyymi, vastakohta, homonyymi ja yhdyssana. Käsitteiden opettelussa on tärkeää ymmärtää, että nimityksiä tarvitaan uutta sanastoa opetellessa ja harjoitusten päätehtävänä onkin oppilaiden sanavaraston kartuttaminen. Yhdyssanoihin tutustuttaessa opiskelun pääpaino on uusien yhdistämällä muodostettavien sanojen merkityksessä – myös yhdyssanojen avulla oppilas voi nopeasti laajentaa sanavarastoansa.

Sanoilla ja keskenään samankaltaisilla sanoilla leikittäessä on hyvä tilaisuus kiinnittää oppilaiden huomio myös sanaperheisiin eli samaa sukua oleviin, keskenään kuitenkin eri tehtävissä oleviin sanoihin, kuten esimerkiksi pelko – pelätä – pelästyä – pelokas – peloton – pelkääminen.