Jännitys tiivistyy

Tekstien teemana on jännityskirjallisuus ja humoristinen kirjallisuus. Jaksossa luetaan ensimmäiset kolme kappaletta jännittävää katkelmaa Raili Mannisen kirjasta Jatulintarhan arvoitus, jossa nuori Joni-poika käsittelee pahaa oloaan karkaamalla kesämökiltä pienellä jollalla ja joutuu pahaan myrskyyn. Viimeisessä kappaleessa tutustutaan humoristiseen lastenkirjallisuuteen Annu Kivekkään Ykkösjätkät-romaanikatkelman myötä, jossa ekaluokkalainen Anton tutustuu kolmasluokkalaiseen Kyöstiin, ja yhdessä kaverukset onnistuvat kääntämään Antonin kodin päälaelleen Muuttomies-leikillään.

Tekstikatkelmien avulla kerrataan kertomustekstin keskeiset käsitteet (pää- ja sivuhenkilöt, tapahtumapaikka ja juoni), jotka on alustavasti käsitelty jo Kielikarhu 2 -kirjassa (3. luokalla). Lisäksi harjoitellaan tutkimaan tapahtuma-aikaa ja kerrontaa ja tekemään niihin liittyviä huomioita. Kerronnan keinoista tutustutaan lähinnä siihen, kuka tarinaa kertoo, vaihtuuko kertoja tai kerronnan näkökulma.

Sanastotehtävissä tutustutaan mökkielämään ja erityisesti säähän ja veneilyyn liittyvään sanastoon. Kirjoitustehtävissä harjoitellaan sekä kerronnan näkökulman vaihtamista että jännityksen ja huumorin keinojen käyttöä omissa teksteissä. Koska teksteistä nousee omana teemanaan myös suuttumus ja sen näyttäminen ja hallinta, pohditaan tätä teemaa sekä keskustelutehtävissä että ilmaisuharjoituksissa.