Lupaava alku

Tämä jakso aloittaa uuden vuosiluokan (5.) S2-opiskelun. Kesälomalta palataan koulumaailmaan kesän muistoja vielä kertoen ja muistellen. Jaksossa luetaan pitkä katkelma Paula Norosen Emilian päiväkirjasta Supermarsu pelastaa silakat sekä runoja Tuula Korolaisen kirjasta Mikä onni, 6B. Molemmissa tapahtumapaikkana on koulu. Tarkoituksena on, että oppilaat saavat jakson aikana uusia, kiinnostavia koulumaailmaan liittyviä lukuvinkkejä, uuden lukuvuoden alkua myötäilemään.

Jaksossa tutustutaan erilaisiin päiväkirjateksteihin ja blogeihin, perehdytään mielipiteen ilmaisemiseen ja sen perusteluihin sekä mielipidekirjoittamiseen. Kappaleessa 6B:n onni kerrataan runouden käsitteitä kuten riimiparit, säkeistöt ja säkeet. Oppilaat kirjoittavat päiväkirjamerkintöjä, mielipidekirjoituksen ja omia tarinoita sekä runoja. Tavoitteena on innostaa oppilaat uudenlaiseen, vapaampaan kirjoittamiseen, koska päiväkirjan tekstit saavat olla henkilökohtaisia ja myös kieleltään vapaamuotoisempia. Erityisesti blogien kieli on usein puhekielistä.

Joillekin oppilaille kirjasarja saattaa olla jo aiemmista osista tuttu, toisille ehkä uusi: ennen varsinaisen kirjan aloittamista onkin hyvä kuunnella Kielikarhun uusimmat kuulumiset ja laskeutua pehmeästi kirjasarjan tunnelmaan. Kuunteluteksti Kielikarhun kuulumisia löytyy sekä äänitteeltä että tästä opettajan oppaasta, kohdasta Kuuntelutehtävien tekstit.

Sanasanelu

VINKKI: Sanelu voidaan toteuttaa sähköpostin avulla. Opettaja sanelee sanat, oppilaat kirjoittavat ne sähköpostin viestikenttään ja lähettävät tuotoksensa opettajalle. Opettaja lähettää korjatut sanelut sähköpostilla oppilaille.

sähköpostiviesti

Internet

blogi

bloggaaja

kotisivu

netiketti (tai nettietiketti)

hymiö

postaus

mikroblogi (blogi, johon tehdään vain lyhyitä, tekstiviestimäisiä merkintöjä. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi Twitter ja Yammer)

twiittaus

multimedia

hakupalvelu

videoblogi

chattaus

Keskusteluaiheita sanelun päätteeksi:

  • Tiedätkö, mitä nämä kaikki sanat merkitsevät?
  • Millaisia verbejä näistä sanoista voi muodostaa? (esim. blogata, postata…)

Lorusanelu

Kuuntele ja kirjoita runo. Alleviivaa siitä riimiparit. Tässä sanelussa harjoitellaan tarkkaa kuuntelua.

Tik tak tasara,
hohtimet ja vasara,
poronsarvet ja sapara,
iskon tiskon,
leikon teikon,
immeri maaraa,
kimmeri kaaraa
ippon pippon
pelistä pois.

Suomalainen kansanruno

  • Päättele, mihin kyseistä lorua on käytetty.