Dilemmat ja keskustelu

Elämänkatsomustiedossa pyritään dialogiseen keskusteluun, ilmiöitten tutkimiseen yhdessä. Dialogisen keskustelun neljä keskeisintä työkalua ovat kuuntelu, vastapuolen kunnioittaminen, arvostelusta pidättäytyminen ja suoraan puhuminen. Kuuntelu tarkoittaa pyrkimystä ymmärtää aidosti, mitä toinen tarkoittaa ja yrittää sanoa. Vastapuolen kunnioittaminen tarkoittaa, että mitään ajattelutapaa ei aseteta etusijalle - vieras ja hullulta tuntuva ajatus saattaa osoittautua käyttökelpoiseksi. Arvostelusta pidättäytyminen liittyy toisten kunnioittamiseen - vain keskustelun kannalta mielekästä arvostelua kannattaa esittää. Suoraan puhuminen tarkoittaa, että keskustelija pyrkii esittämään sanomansa selkeästi ja niin, että se on helppo ymmärtää. Tavoitellaan rehellistä ja suoraa tapaa ilmaista oma käsitys.

Dilemmojen pohtiminen on yksi tapa virittää keskustelua.

Synttärilahja – esimerkkidilemma

Tommi on säästänyt rahaa ostaakseen Markulle, parhaalle ystävälleen, oikein upean synttärilahjan. Hän päättää ottaa selvää, mitä Markku oikein haluaisi. Tommi ei tietysti voi kysyä sitä suoraan. Markku on viime aikoina ollut surullinen, sillä hänen kissansa Joonatan on ollut kateissa jo kaksi viikkoa.
Kun he juttelevat, Tommi huomaa, että Markku on tosiaan surullinen. Tommi ehdottaa, että Markku hankkisi uuden kissan Joonatanin tilalle. Silloin Markku sanoo: "En mä voi! Mulla on niin ikävä Joonatania, että mä en vois nähdäkään muuta kissaa. Sitä paitsi sekin vois kadota, enkä mä kestäis sitä." Sitten Markun täytyy mennä asioille.

Tommi lähtee ostoskeskukseen katselemaan, mitä oikein ostaisi Markulle. Eläinkaupan ikkunassa hän huomaa suloisen kissanpennun. Se on viimeinen jäljellä oleva ja myyjä sanoo, että se ehkä myydään huomenna. Tommin rahat riittäisivät juuri. Tommi miettii, ostaisiko kissanpennun Markulle.

Aiheeseen liittyviä kysymyksiä:
”Avo-kysymys”
Mitä Tommin pitäisi tehdä? Miksi?
Oletko koskaan tavannut sellaista poikaa kuin Markku?

Tunteiden tunnistaminen

1. Miltä luulet Markusta tuntuvan, jos Tommi ostaa hänelle kissanpennun?
2. Jos Markku hymyilee, voiko hän silti olla surullinen?
3. Voisiko hänestä tuntua yhtä aikaa iloiselta ja surulliselta? Onko sinusta koskaan tuntunut samalla iloiselta ja surulliselta?
4. Voitko koskaan tietää toisen tunteita? Milloin?
5. Markku sanoi, ettei hän halua nähdä toista kissanpentua. Miksi?
6. Tarkoittiko hän sitä, mitä sanoi? Voiko joku sanoa jotakin tarkoittamatta sitä?
7. Luuletko, että Markku muuttaisi mielensä myöhemmin?
8. Tunsiko Markku itsensä syylliseksi kissansa katoamiseen? Miksi? Mitä tarkoittaa syyllinen?
9. Onko mahdollista, että Markku ei tiennyt, miltä hänestä tuntui? Miten se on mahdollista?
10. Onko mahdollista, ettei tiedä omia tunteitaan, vaikka ajattelisi niitä?
11. Oletko koskaan ajatellut, että nyt sinusta tuntuu joltakin, mutta sitten huomaat, että sinusta tuntuukin erilaiselta?

Persoonallisuuteen liittyviä kysymyksiä

1. Millainen ihminen Tommi mahtaa olla?
2. Oliko hän huomaavainen (ystävällinen) ihminen? Miten sinun mielestäsi joistain ihmisistä tulee huomaavaisia (ystävällisiä)?
3. Millainen ihminen Markku on, jos hän ei välitä siitä, että hänen kissansa on kadonnut? Voiko tällaisessa tilanteessa nähdä, millainen joku ihminen on?
4. Miten toisen persoonallisuuden voi tuntea? Mitä persoonallisuus (luonne) merkitsee? Voiko ihmisellä olla enemmän kuin yhdenlainen luonne? Luuletko, että Tommi menettäisi itsekunnioituksensa (itsevarmuutensa), jos hän antaisi Markulle kissanpennun, eikä tämä pitäisi siitä? Miksi?

Onko sillä, millainen itseluottamus ihmisellä on, mitään tekemistä hänen luonteensa kanssa?

Asenteiden muutokseen liittyviä kysymyksiä

1. Luuletko, että Markun tunteet vanhaa kissaa kohtaan muuttuvat? Miten kauan hänellä kestää päästä eroon surustaan? Mikä saa hänet tuntemaan itsensä taas iloiseksi?
2. Jos Markku olisi vaikkapa 18-vuotias, olisiko hän käyttäytynyt samalla tavalla, jos hänen kissansa olisi kadonnut? Miksi? Miten jonkun käyttäytyminen muuttuu, kun hän tulee vanhemmaksi?
3. Jos Markku on yleensä surullinen (onneton) lapsi, millainen hänestä tulee isona?
4. Jos olisit Markun ystävä, mitä tekisit auttaaksesi hänet pääsemään yli kissan katoamisesta? Mitä sanoisit hänelle?