Onni ja ilo

Onni on arjen pieniä asioita. Se on elämän sujuvuutta, kauneutta luonnossa, hyvää ruokaa, ihmisten tapaamista, huomaamista, kiitosta, silmäiskua ohimennen, hymyä, saunanlauteilla lojumista, sohvaan käpertymistä, kirjan lukemista jne.

Mielen hyvinvoinnin kannalta ilo ja muut positiiviset tunteet ovat niitä, joista saa voimaa. Ilo, nauru sekä myönteinen olo ja tunne vapauttavat energiaa, mahdollistavat uuden luomista, edistävät oppimista, avaavat väyliä ongelmien ratkaisuun. Iloisena saa paljon enemmän aikaan.

Onni on yksilöllinen asia. Toinen on iloinen ja onnellinen mitä pienemmästäkin asiasta – toinen vaatii suuria, ennen kuin hymy irtoaa.

Markku Ojasen kirjassa Ilo, onni, hyvinvointi ihmiset tulkitsevat onnea muun muassa seuraavin väittein. Väitteet ovat ristiriitaisia, eikä niistä yksikään sellaisenaan ole tosi. Silti niistä jokaisessa sisältöä, joka panee ajattelemaan. Voit pohtia omia käsityksiä onnesta ja peilata niitä tässä esitettyihin.

  1. ”Onnellisuus on aina suhteellista. Ei auta yhtään, vaikka joka päivä söisi kultalusikalla. Kultalusikka menettää nopeasti merkityksensä. Sen kimallusta ei pian huomaa lainkaan.
  2. Onni voi olla usein myös jotakin sellaista, joka koetaan yhdessä ja jaetaan. Läheiset ihmiset tuovat onnen mukanaan. Jaettu ilo on moninkertainen ilo.
  3. Onni on vain harhaa tai ainakin niin ohikiitävää, ettei sillä ole merkitystä ihmisen elämässä. Ihmisen tulee tavoitella kestävämpiä asioita.
  4. Onni on lopulta sattumanvaraista. Toisia se potkii pois tieltä, toisille se antaa kahmalokaupalla kuin Hannu Hanhelle.
  5. Jokaisen ihmisen elämään mahtuu lopulta suunnilleen yhtä paljon hyviä ja huonoja asioita, yhtä paljon onnea ja tuskaa. Vain kun asiaa tarkastellaan hyvin lyhyellä perspektiivillä, voi näyttää siltä, että jollakin on enemmän onnea kuin toisella”.

Oletko onnellinen vai onneton?

Se riippuu muun muassa siitä, koetko itsesi terveeksi, hyvinvoivaksi ja onko sinulla läheisiä ihmisiä tukenasi. Onnellisuuteen vaikuttavat myös muilta ihmisiltä saatu palaute, apu ja emotionaalinen tuki: hymy, kiitos, hyväksyvä katse tai pieni pilkahdus silmäkulmassa osoittavat, että sinut huomattiin. Merkittävin tekijä onnellisuuden tunteessa ovat hyvät, läheiset ja pitkäaikaiset ihmissuhteet. Ihminen on onnellinen, kun hänellä on ystävä tai elämänkumppani, jolle voi uskoutua ja jonka kanssa voi puhua kaikista elämänsä asioista.