Tehtävä

Mikä saa sinut iloiseksi ja onnelliseksi?

Kirjoita viikon ajan muistiin kaikki, mikä tuottaa sinulle mielihyvää. Kirjoita asioista, tapahtumista ja mielialoistasi. Kun viikko on mennyt, arvioi, mikä tuotti sinulle eniten mielihyvää. Poimi 5–10 eniten mielihyvää tuottanutta asiaa ja anna niille kouluarvosana. Mieti, onko sinun mahdollista tehdä useammin eniten mielihyvää tuottaneita asioita.

Mielihyvää tuottavat ja ilahduttavat asiat voivat näinkin yksinkertaisia:

Nauru, kauniin maiseman katselu, raikkaan ilman hengittäminen, rauhasta ja hiljaisuudesta nauttiminen, auringossa lekottelu, rentoutuminen, iloisen tapahtuman odotus, mieluisten ihmisten ajattelu, puhtaisiin vaatteisiin pukeutuminen, joutenolo, hyvin nukuttu yö, musiikin kuuntelu, toisille hymyileminen, perheen tai ystävän puolesta iloitseminen, eläinten katseleminen luonnossa, onnistuminen, tulevaisuuden suunnittelu ja asioihin paneutuminen, kuten loman suunnittelu, työskentely omaehtoisesti, kirjan lukeminen, jonkin tapahtuman järjestäminen, autolla ajo, jonkin asian selittäminen selvästi, uuden taidon oppiminen, kohteliaisuuden saaminen, työn tekeminen hyvin, seurustelu perheen tai ystävien kanssa, oleskelu iloisten ihmisten seurassa, se, että toiset osoittavat kiinnostusta puheisiisi, se, että sinua pidetään viehättävänä, suukottelu, ihmisten katselu tai avomielinen keskustelu. Se, että joku sanoo pitävänsä sinusta, se, että kerrot jollekulle pitäväsi hänestä, oleskelu rakkaan ihmisen seurassa, kohteliaisuuden lausuminen toiselle, lasillisen nauttimien hyvässä seurassa, menestyminen seuraelämässä, radion kuuntelu, vanhojen ystävien tapaaminen, toisten auttaminen pyydettäessä, se, että saa toiset nauramaan, tutustuminen toisiin ihmisiin.

Ajatuksia onnesta ja ilosta:

”Huomenna alkaa taas uusi elämä. Aloita se turvallisin ja hyvillä mielin, taakse katsomatta – oppineempana.” (Marleena Ansio)

”Jaettu ilo on tuhatkertainen ilo!” (tuntematon)

”Mitä teet, tee se niin, että voit aina iloita tekemästäsi.” (Marleena Ansio)

”Onni ei tule etsien, se saapuu eläen.” (J. H. Erkko)

”Kauan elää iloinen mieli.” (Aleksis Kivi)

”Pessimisti näkee pilvien synkän puolen ja murjottaa. Filosofi näkee niiden molemmat puolet ja kohauttaa olkapäitään. Optimisti ei näe pilviä lainkaan, hän kävelee niiden päällä.” (James A. Michener: Kohtauspaikka Torremolinos)

Lähteet:

Ojanen Markku, 2001. Ilo, onni, hyvinvointi. Kirjapaja
Pietarinen Juhani, 1995. Ilon filosofia, Spinozan käsitys aktiivisesta ihmisestä. Yliopistopaino
Räikkönen Katri, Nurmi Jari Erik (toim.), 1995. Persoonallisuus, terveys ja hyvinvointi.
Acta Psychologica Fennica. Soveltavan psykologian monografioita 8.