Kiinan on vapautettava kaikki mielipidevangit

8.10.2010 julkaistu tiedote

Amnesty vaatii Kiinaa vapauttamaan tänään Nobelin rauhanpalkinnon saaneen mielipidevanki Liu Xiaobon. Amnesty on kampanjoinut maailmanlaajuisesti Liun puolesta. Palkinnolla on todellista merkitystä vain silloin, jos se lisää kansainvälistä painetta Kiinaa kohtaan kaikkien mielipidevankien vapauttamiseksi.

Kiinalainen 54-vuotias ihmisoikeusaktivisti ja mielipidevanki Liu Xiaobo sai tänään Nobelin rauhanpalkinnon työstään ihmisoikeuksien toteutumiseksi.

Liu Xiaobo on tunnettu tutkija ja aktivisti, joka on toistuvasti vaatinut demokratiauudistuksia ja ihmisoikeuksien toteutumista Kiinassa. Hänet tuomittiin viime joulukuussa 11 vuodeksi vankeuteen ”kumouksellisesta toiminnasta”.

”Liu Xiaobon saama Nobelin rauhanpalkinto tuo valokeilaan kiinalaisten ihmisoikeusaktivistien taistelun perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseksi. Palkinnolla on todellista vaikutusta vain silloin, jos se lisää kansainvälistä painetta Kiinaa kohtaan Liun ja muiden mielipidevankien vapauttamiseksi. Liu on yksi monista kiinalaisista ihmisoikeusaktivisteista, jotka ovat vangittuina, koska he ovat käyttäneet ja puolustaneet sananvapauttaan”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Liu Xiaobo on yksi Peruskirja 08:n allekirjoittajista. Peruskirja 08 on noin 300 kiinalaisen tutkijan, lakimiehen ja viranomaisen allekirjoittama ehdotus oikeudellisesta ja poliittisesta uudistuksesta Kiinassa, jonka tavoitteena on ihmisoikeuksia kunnioittava demokraattinen järjestelmä.

Peruskirja 08 julkistettiin joulukuussa 2008. Siitä lähtien viranomaiset ovat kuulustelleet ja ahdistelleet monia peruskirjan allekirjoittajia. Liu Xiaobo pidätettiin joulukuussa 2008. Vuotta myöhemmin, joulukuussa 2009, hänet tuomittiin kahden tunnin oikeudenkäynnin jälkeen 11 vuodeksi vankeuteen.

Amnesty on kampanjoinut ja vedonnut maailmanlaajuisesti Liun ja muiden kiinalaisten mielipidevankien vapauttamiseksi. Amnestyn Suomen osasto ja Amnestyn vapaaehtoiset tukijat Suomessa ovat olleet aktiivisesti mukana työssä.