Modernin historiaa
Ensimmäisinä itseään moderneina pitäneitä olivat 400-luvun roomalaiset kristityt, jotka halusivat erottua näin sekä pakanoista että juutalaisista. 1100-luvun ”ensimmäisen renessanssin” aikana taas moderneiksi kutsuivat itseään rohkeasti luonnon järkiperäistä tutkimusta puolustaneet ja kristillistä fundamentalismia vastustaneet ajattelijat. Nyt käytävän kiistan kannalta on oleellista kuitenkin jäljittää ”modernin” muodonmuutokset renessanssin ajoilta meidän päiviimme.
Seuraamme tässä pääpiirteissään saksalaisen historiantutkijan Reinhart Koselleckin tunnettua analyysia (1985). Tarkkaavaisesta lukijasta tämä saattaa hyvinkin vaikuttaa ironialta – ja sitä se tavallaan onkin. Kosselleckin ensimmäinen merkkiteos Kritik und Krise. Pathogenese der Bürgerlichen Welt (1957) nimittäin käsitteli juuri valistuksen kulttuuria hyvin kielteisessä sävyssä. Tämän sävyn ymmärtää, kun muistaa, että Koselleckin innoittajana oli lähinnä fasistisia ajatuksia kannattanut Carl Schmitt. Meillä ei ole ainuttakaan perustetta jakaa Koselleckin varhaisen teoksen asenteita, vaikka monet sen oivalluksista ovatkin osuvia. Meitä kiinnostaa tässä Koselleckin myöhäinen tuotanto.
Miten hyvänsä, Koselleckin lähtökohta on se, että historialliset tapahtumat eivät ole mahdollisia ilman kielellistä toimintaa, sillä ilman kieltä ei ole mahdollista siirtää eteenpäin tapahtumista saatuja kokemuksia. Koselleck ei kuitenkaan lankea muodikkaaseen idealismiin, joka häivyttää kaikki kielen ulkopuoliset tosiseikat ja hyväksyy ainoaksi todellisuudeksi merkkien keskinäiset viittaukset. Tällaisen postmodernin idealismin sijasta Koselleck tähdentää sitä, että kaikkia historiallisia tapahtumia määräävät monet kielen ulkopuoliset tekijät ja että monet kokemukset karkaavat kieleltämme. Sen sijaan kokemusten siirtäminen tapahtuu kielen välityksellä. Tässä ei tarvitse pohdiskella syvemmin Koselleckin historiatieteellisten ja -filosofisten näkemysten tyydyttävyyttä. Riittää, että myönnämme läheisen yhteyden inhimillisen historian ja sen kielellisen siirtämisen välillä. Tällöin voimme ajatella, että historiallisen kokemuksen ajalliseen jaksottamiseen liittyvät käsitteet ja niitä ilmaisevien sanojen muuttuvat tulkinnat antavat meille arvokkaita vihjeitä historiaa luovien tulkintahorisonttien muutoksista – ja siis ihmisen historiallisen kokemuksen rakenteista.
Koselleckin mukaan ”nykyajan” semantiikalle on tunnusomaista, että ”se viittaa vain aikaan, pitää sitä uutena mutta ei esitä mitään tämän ajan historiallisesta sisällöstä tai edes sen luonteesta aikakautena”. Koselleckia seuraavan erittelyn valossa kehitys voisi näyttää seuraavalta:
1400-luvulla Euroopassa kehittyi tietoisuus uudesta ajasta. Tämän tietoisuuden sanallisiksi ilmaisuiksi tulivat myöhemmin ”renessanssi” ja ”reformaatio”. Renessanssin ja reformaation roolista modernin maailman synnyssä on esitetty lukuisia toisistaan poikkeavia näkemyksiä. Yleensä kuitenkin ajatellaan, että renessanssi ja reformaatio eivät suoraan avanneet portteja moderniin maailmaan, vaikka ne murensivatkin vanhan maailman yhtenäisyyden. Koselleckin historiallinen semantiikka antaa tukea tälle näkemykselle.
Monet 1400 luvun kirjoittajat olivat julistaneet sivistyksen uudelleenviriämistä, mutta itse sana ”renessanssi” (renascita) ilmaantuu yllättävän myöhään eli vasta Vasarin käyttämänä vuonna 1550. Tärkeämpää on se, että ”renessanssi” ei missään muodossa vakiinnu uuden historiallisen aikakauden nimeksi, vaan viittaa tiettyihin ilmiöihin sivistyselämässä. Stephen Toulmin on ajatuksia herättävässä teoksessaan Kosmopolis korostanut renessanssin tärkeyttä modernin maailman toisena ja piilotettuna synnyinsijana. Palaamme jäljempänä pohtimaan renessanssihumanismin suosiman järkiperäisyysihanteen eli tietynlaisen ”retorisen reiluuden” merkitystä meidän päivillemme. Tässä meitä kiinnostaa kuitenkin se, että renessanssi elvyttää koko antiikin perinnön ja luo näin pelitilan uudelle aloitukselle.
Aikakauden ”suurena tarinana” voidaan pitää kopernikaanisen vallankumouksen asteittaista läpimurtoa. Vaikka se alkoikin aitoon renessanssihenkeen suurena antiikin ihanteiden restauraatiohankkeena, sen jatkaminen ja vieminen voitokkaaseen päätökseen vuonna 1687 vaati koko vanhan ”kosmopoliksen” purkamista ja uuden pystyttämistä sen tilalle. Sen rinnakkaistarinana voidaan pitää Kolumbuksen retkestä käynnistynyttä Amerikan valtausta. Molemmat merkitsivät loppua Klaudios Ptolemaiokseen nojaavalle vanhalle maailmankuvalle ja alkua aiemmin tuntemattomien mantereiden tutkimukselle.
”Reformaatiolla” protestantit tarkoittivat puhtaaksi ja alkuperäiseksi koetun kristinuskon uudelleenlöytämistä, ja se tulkittiin kauan johdatukseksi lopun ajan tapahtumiin. Protestanttien kapina paavinkirkkoa vastaan oli jatkoa keskiajan harhaoppisiksi tuomituille evankelisille liikkeille. Lutherin ja hänen kilpailijoidensa ajattelusta on turha etsiä modernin kajoa, mutta yli sata vuotta myöhemmin vallankumouksellisessa Englannissa astuu esiin Gerrard Winstanleyn kaltaisia radikaaleja protestantteja, joiden ajattelussa Pyhän Hengen palo muuttuu järjen sisäiseksi valoksi. Näihin aikoihin asti eurooppalaista ajattelua olivat hallinneet toiveet ja pelot lopun ajan apokalyptisista tapahtumista.
Vuosisadan lopulla kuitenkin yksinkertainen kaitselmushistoria alkoi syrjäytyä ihmisen maanpäälliseen vaellukseen myönteisemmin suhtautuvien katsomusten tieltä. Tähän uskoninnon hiipumiseen olivat vaikuttamassa tuhoisat uskonsodat, jotka olivat hävittäneet Euroopan sydänmaat. Siksi protestantit alkoivat 1600-luvun lopulla pitää reformaatiota jo päättyneenä mutta sankarillisena kautena puhtaan kristinuskon historiassa.
Koselleckin pohdiskelut tukevat sitä käsitystä, että vasta 1600 luvun lopun ”Querelle des Anciens et les Modernes” eli vanhojen ja modernien kiista sekä heräävät edistysajatukset osoittivat renessanssin ja reformaation olleen askelia kohti modernia maailmaa. Renessanssi ja reformaatio olivat ennen kaikkea vanhan elvyttämiseen pyrkiviä liikkeitä – olkoonkin, että ajan sivistyksellinen etujoukko toisinaan katsoi oman aikansa jo ylittäneen antiikin saavutukset. Modernisuus taas liittyy erottamattomasti aiemmin tuntemattomien maailmojen etsimiseen. Meitä ei erota 1500-luvun valveutuneista ihmisistä vain se, että me näemme heidän aikansa päättyneenä historiallisena periodina. Tärkeämpää on oivaltaa, että heidän aikansa ei ole meidän aikaamme.
Melkein kaikissa kulttuureissa tieteenharjoittamisella on marginaalinen asema. Siksi meidän ei tulisi ihmetellä sitä, että esimoderneissa kulttuureissa loistavatkin tieteelliset traditiot saattavat haihtua kuin Saharan joet. Näin olisi saattanut tapahtua myös Galilein ja Keplerin ponnisteluille.
Me emme tiedä varmasti perimmäisiä syitä, mutta Euroopassa tapahtui 1600-luvulla jotakin, joka ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa salli tieteen murtautua vapaaksi toisarvoisesta ja häilyväisestä asemastaan. On houkuttelevaa ajatella, että tällä on jotakin tekemistä länsimaisen feodalismin kanssa, sillä juuri feodalismia saavat kaupungit ja niiden yliopistot kiittää suhteellisesta itsenäisyydestään. Varmasti tieteen läpimurrolla on paljon tekemistä renessanssin kanssa, sillä renessanssi täytti läntisen Euroopan rakenteellisesti huokoiset yhteiskunnat ärsykkeillä, jotka johtivat uusissa oloissa vallankumouksellisiin muutoksiin. Muutosten maantieteestä voimme päätellä, että tiede tuli pysyäkseen siksi, että porvarillinen yhteiskunta vakiintui Hollannissa ja Englannissa. Emme kuitenkaan tiedä, mitä tapahtuisi, jos historia voitaisiin palauttaa takaisin vuoden 1610 tienoille ja siihen tehtäisiin pieniä muutoksia; emme tiedä, paljastuisiko tieteellinen vallankumous lainmukaiseksi seuraukseksi länsimaiden ”systeemistä” vai huimaksi sattumaksi.
Ehkäpä Descartesin suurellinen filosofinen hanke varman tiedon etsimiseksi ja Baconin yhtä suurellinen visio Uudesta Atlantiksesta olivat ne tekijät, jotka muuttamalla vähän muuttivat kaiken? Stephen Toulmin on arvostellut tehokkaasti historiankirjoitusta, joka työntää Descartesin, Baconin ja heidän kriitikkonsa ja seuraajansa norsunluutorneihin, irralleen ajan levottomista ja suorastaan katastrofaalisista tapahtumista. Kun tämä muistetaan, 1600-luvulla tapahtunut peruuttamaton muutos on vieläkin hämmästyttävämpi. Kuten Toulmin on todennut, keskustelua oikeasta yhteiskunnallisesta järjestyksestä on käyty viittaamalla ”olioiden luonnollisen järjestyksen” sallimiin mahdollisuuksiin nähden. Toulminia seuraten voimme sanoa, että käsitykset hyväksyttävästä yhteiskunnallisesta järjestyksestä on perusteltu ”kosmopoliittisesti”. Toulmin on myös syystäkin kiinnittänyt huomiota sen ”kosmopoliittisesti” perustellun yhteiskuntaihanteen sisältöön, jota 1600-luvun uudenaikainen älymystö rakensi. Toulminin mukaan uuden yhteiskuntaihanteen keskeisiä arvoja olivat järjestys, vakaus ja kansallinen eheys, ja sen keskeisenä samastuskohteena oli moderni kansallisvaltio.
Uuden luonnontieteen innoittamana eurooppalaisen sivistyksen kärkijoukko alkoi joka tapauksessa puolustaa edistysihanteita. Uuden tieteen ja tekniikan saavutukset vakuuttivat heidät siitä, että eurooppalainen sivistys oli todella astunut uuteen aikaan. Samalla alkoi kehkeytyä uusi käsitys historiasta. On kuvaavaa, että samoihin aikoihin kuin Locke esittää teoreettisen oikeutuksen ”mainion vallankumouksen” kaltaisille muutoksille ja Newton julkaisee kopernikaanisen vallankumouksen kruunaavan suurtyönsä, Perrault ja Fontenelle julistavat ”modernien” voittoa ”vanhoista”. Aiemmin ihmiskunnan kultakausi oli joko sijoitettu menneisyyteen tai historia oli käsitetty sykliseksi prosessiksi, jossa hyvät ja huonot ajat vuorottelivat niille kuuluvissa rajoissa. Kristinuskon pelastustarina ei ollut yhtään sen optimistisempi, mitä tulee ihmisen tämänpuoleiseen vaellukseen, joka olisi päättyvä apokalyptiseen kriisiin. Näiden pessimististen tuntemusten vastakohdaksi asettuivat 1700-luvulla todelliset edistysuskovaiset, kun Fontenellen kaltaisten ajattelijoiden varaukset ja epäilykset torjuttiin jatkuvan edistyksen ajatuksen nimissä. Niinpä Jean Terrasson selitti 1754 postuumisti ilmestyneessä teoksessaan, että Fontenelle ei ollut mennyt riittävän pitkälle: modernien etevämmyys oli välttämätön ja luonnollinen seuraus itse ihmismielen rakenteesta.
Usko edistykseen perustui ajatukseen uuden aloituksen arvokkuudesta ja mahdollisuuteen löytää yhä uusia tiedon mantereita. Newtonin suurtyötä seuranneen vuosisadan aikana valistus suuntasi paljastavan valonsa yhteiskunnallisiin oloihin ja luutuneisiin oppijärjestelmiin.
Ranskan vallankumousta Königsbergistä intohimoisesti seurannut Kant esitti kolme järjenkritiikkiään. Näiden ytimenä voidaan pitää tiedon, moraalin ja taiteen erottamista toisistaan, mutta erityisesti niiden itsenäisyysjulistusta kaikista ulkoisista auktoriteeteista. Ranskan vallankumoukseen itse osallistunut – ja sen uhrina kuollut – Condorcet halusi puolestaan estää tiedon kasvun muuttumisen vallan lähteeksi siihen etuoikeuden hankkineelle eliitille. Hänen jatkuvasti edistyvässä ihanneyhteiskunnassaan tavallinen kansa ei voisi jäädä eliittien armoille – siitä pitäisi tehokas koulutus huolen. Näin valistuksen ohjelma muuttui oman logiikkansa nojalla kasvatusfilosofiaksi.
Moderni kokemus
G. H. von Wright paikallisti merkittävässä esseessään Edistyksen myytti ”klassiseksi moderniksi” kutsumansa ajattelutavan valistuksen loppuvaiheen ja viriävän romantiikan aikoihin ja nimesi Kantin klassisen modernin hengen puhtaimmaksi edustajaksi. Von Wrightin ratkaisuja voidaan pitää hyvin perusteltuina. Koselleck osoittaa, että maallistunut tapa jaksottaa historia yhtäältä keskiaikaan ja toisaalta renessanssin ja reformaation myötä alkavaan uuteen aikaan vakiintui valistuksen aikana. Tämä selittyy sillä, että vasta valistuksen itsetietoisesta perspektiivistä renessanssi ja reformaatio avautuvat edistyksen sallivaan tulevaisuuteen päin. Koselleck kuitenkin myös osoittaa, että valistuksen myöhäisten aaltojen sekoittuminen heräävän romantiikan pyörteisiin syvensi historiallista tietoisuutta tavalla, joka avasi aiemmin kiinteinä ja muuttumattomina pidetyt käsitteet historialle ja liitti niihin ajallisen ulottuvuuden. Vaikka Kant onkin tullut kuuluisaksi transsendentaalisista opeistaan, hän on Koselleckin mukaan yhtä kaikki ensimmäinen, joka tulkitsi uudelleen oikeudenmukaisuuden ihanteen (tasavaltalaisen valtiomuodon) historialliseksi liikkeeksi.
Kritisoidessaan kaitselmussuunnitelmaan perustuvaa historiankäsitystä Kant peräänkuulutti samalla kronologiaa, joka seuraisi itse historiaa. Tämä vaatimus omaksuttiinkin uuden historiankäsityksen lähtökohdaksi. Aiemmasta poiketen tehtiin selvä ero kaikille kulttuureille yhteisen kronologisen ja kullekin kulttuurille erityisesti kuuluvan historiallisen ajan välille. Länsimaiden tieteellinen, tekninen ja taloudellinen edistys valittiin yleiseksi edistyksen mittapuuksi, jolla järjestää erilaiset yhteiskunnat ja yhteisöt joko moderneiksi tai jälkeenjääneiksi ja siis omaa historiallista aikaansa eläviksi. Monen historiallisen ajan tunnustamista seurasi historiallisen tietoisuuden ankkurointi omaan aikaan. Siten samat tapahtumat näyttäytyisivät eri tavalla eri historiallisista perspektiiveistä. Toisin kuin aikaisemmin tätä relativismia ei pidetty enää valitettavana, vaan päinvastoin osoituksena historian kyvystä ylittää tapahtumille tietyssä perspektiivissä annettu tulkinta.
Aivan erityisesti tämä tarkoitti alituista välttämättömyyttä kirjoittaa historiaa uudestaan maailman tulevien tapahtumien valossa. Menneisyys koettiin lisääntyvässä määrin ”toiseksi”, jonka erityiset ominaisuudet oli parhaiten käsitettävissä modernista perspektiivistä. Moderni aika ei vain liittänyt aikaa tulevaisuuteen suuntautuvaan historiallisuuteen vaan myös teki mahdolliseksi yhä kiihtyvän muutoksen ja vahvisti tietoisuutta epävarmuudesta.
Modernin ongelma ei näy yhtä selvästi kuin sosiologiassa. Sosiologiaa voi tuskin edes kuvitella ilman modernisaation tutkimusta. Itse asiassa voi sanoa (leikillisesti ja Hegeliltä anteeksi pyydellen), että moderni synnytti sosiologian voidakseen antaa itselleen määrittyneen hahmon ja saavuttaakseen itsetietoisuuden. Von Wright huomauttaakin, että useimpien yhteiskuntatieteilijöiden käsitys modernisaatiosta toiminnallisen eriytymisen ja integraation prosessina on jäljitettävissä Spencerin kehitykselle antamaan määritelmään. Juuri siksi modernisaatiotarinoihin on suhtauduttava epäillen, sillä tutkimuskohteen itseymmärryksen ottaminen sellaisenaan tutkimuksen analyyttiseksi viitekehykseksi on metodologinen painajainen. Yhtä vakava ongelma liittyy edistyksen, kehityksen ja modernisaation käsitteiden ilmeiseen normatiiviseen väritykseen: eikö kyseessä ole monien moraalifilosofien (ja von Wrightin) kammoksuma ”naturalistinen virhepäätelmä” ja/tai loukkaus Humen periaatetta kohtaan?
Joka tapauksessa on ilmeistä, että valistuksen ohjelmaan kuulunut hanke vapauttavan yhteiskuntatieteen luomisesta on alituisessa vaarassa muuttua ei välttämättä kovin valistuneiden mutta ”modernien” yhteiskuntien ideologiseksi oikeuttamiseksi. Ongelmaa ei kuitenkaan ratkaista luopumalla yrityksistä ymmärtää aikaamme ja olojamme yleisellä tasolla.
Meidän on tunnustettava, että 1600-luvulla käynnistyi historiallinen prosessi, jonka luonne ja johon sisältyvät mahdollisuudet eivät ole täysin ymmärrettävissä niin kauan kuin prosessi jatkuu. Innokkaat postmodernistit näkevät tämän tietysti osoituksena ”suurten tarinoiden päättymisestä”. Tätä postmodernia maailmaa tai tilaa kuvataan pirstoutuneeksi, jossa valistuksen hanke on rauennut tyhjiin (Lyotard 1984), tai maailmaksi, jossa enää ei päde oppi ihmisluonnosta (The Death of Man), ajatus historian edistymisestä (The Death of History) eikä kaikenkattava selitys olevasta (The Death of Metaphysics). Kaikki nämä ovat hyökkäyksiä valistuksen perinnettä kohtaan ja asettavat kyseenalaiseksi modernin rakenteita (Benhabib 1992: 211). Meidän näkökulmastamme näissä postmoderneissa (suurissa?) kertomuksissa on se vika, että ne mielivaltaisesti supistavat järjen sen kulloisiinkin historiallisiin konteksteihin ja unohtavat järjen historiallisia ehtoja ja edellytyksiä ylittävät puolet. Mikäli Bradley olisi vielä joukossamme, hän epäilemättä sanoisi: ”He sanovat, että meidän aikamme ja tilamme on ’postmoderni’ vain siksi, että he eivät tiedä, mitä moderni ihminen siitä ajattelisi!”
Kysymys järjellisyyden luonteesta on sekä filosofian visaisimpia että syvällisimpiä, eikä opponenteille ole reilua vastata sarkastisilla huomautuksilla. Tietyssä mielessä postmodernismia voidaan pitää haasteena niille, jotka uskovat, että ihmisten hankkeilla voi olla muitakin päämääriä kuin puhtaasti paikallisia, tiettyyn tilanteeseen liittyviä päämääriä. Haasteeseen ei voida vastata vetoamalla kehitykseen, sillä esimerkiksi biologinen evoluutio on organismien sopeuttamista paikallisiin ympäristöihin eikä mitään globaalia edistymistä. Meille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin pitää kiinni jonkinlaisen edistyksen ajatuksesta voidaksemme samalla kertaa myöntää järjen monet käytöt ja kontekstit ja tähdentää sen traditioiden aidosti ylittävää roolia. Tällainen ratkaisu järkiperäisyyden luonteesta syntyvään yhden ja monen ongelmaan vaatii järjestelmällistä ja yksityiskohtaista puolustusta, johon ei tässä voida ryhtyä. Muistakaamme kuitenkin, että sen paremmin valistusta kuin nykyaikaakaan ei olisi olemassa ilman matematiikassa, tähtitieteessä ja fysiikassa tapahtunutta tieteellistä vallankumousta. Me joudumme vielä pitkään väittelemään parhaasta tavasta arvioida tällaisia mullistuksia uskomusjärjestelmissämme.
Ei ole tietenkään itsestään selvää, että tieteenharjoituksen ymmärtämiseksi olisi välttämätöntä hyväksyä totuuden käsite yleisenä regulatiivisena kategoriana. Miten uskottavaa on kuitenkin torjua kokonaan totuuden tavoittelun, suuremman objektiivisuuden, tiedon kasvun ja suuremman järkiperäisyyden mahdollisuus? Entä miten uskottavaa on torjua kokonaan se, että tällaista edistystä on todella tapahtunut? Tässä kysymyksessä todistuksen taakka on selvästi valistuksen kriitikoilla.