Millaisessa maailmassa haluaisin elää?

Vain Miina ja Ville -oppimateriaalin käyttöön Millaisessa maailmassa haluaisin elää

Tekstissä pohditaan aluksi, millainen ihminen kukin haluaisi olla. Tästä on tarkoitus siirtyä keskustelemaan, millainen maailman pitäisi olla ja miten toivottava kehitys maailmassa on saavutettavissa. Teksti ja tehtävät käsittelevät myös utopioita ja dystopioita.

Liite
Liite

Toiminnallisia harjoituksia

Toivottavan minän ja toivottavan maailman rakentamista voi pohtia myös erilaisten mielikuvaharjoitusten avulla. Tässä muutama lyhyt esimerkki:

Seiso paikassa, joka kuvaa tätä hetkeä. Sulje silmäsi ja mieti, millainen on se ihanne, johon haluat päästä. Ota muutama askel - saavut päämäärääsi. Miltä ihanne tuntuu? Mikä on muuttunut nykyisyyteen verrattuna? Palaa nykyhetken paikkaan. Mieti, mikä on ensimmäinen askel kohti toivomaasi päämäärää. Ota askel ja mieti, mikä on silloin muuttunut. Ota toinen askel, ota kolmas askel jne. Palaa vielä nykyhetken paikalle ja kertaa mielessäsi matka nykyhetkestä määränpäähän.

Tulevaisuuden muistelu

Mieti, millainen on toiveittesi tulevaisuus, jossa kaikki on oikein hyvin. Sulje silmäsi. Olet nyt toivomassasi tulevaisuudessa. Mieti, miltä se tuntuu, mitä siellä on. Muistele, miten tulit toivomaasi tulevaisuuteen. Mitä kaikkea tapahtui sen jälkeen, kun xx-päivänä istuit ET-tunnilla pohtimassa tulevaisuutta? Mitä sinä teit? Mitä muuta tapahtui ennen tänne tuloasi. Avaa silmäsi. Kerro/kirjoita/piirrä muistelusi matkasta tästä päivästä toivottuun tulevaisuuteen.

Tulevaisuuden ihanneminä tai -maailma ei tietenkään rakennu näin yksinkertaisesti, mutta tällainen tulevaisuuden askelten harjoittelu jäsentää omaa toimintaa ja auttaa suuntaamaan sitä kohti tulevaisuutta sekä ylläpitämään positiivisia odotuksia.

Satu Honkala ja Ritva Tuominen