Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Kestävässä kehityksessä otetaan huomioon kolme tärkeää näkökulmaa: ympäristö, talous ja ihmisten sosiaaliseen hyvinvointiin kuuluvat asiat. Ne kaikki ovat tärkeitä ja vaikuttavat toisiinsa.
Ympäristönäkökulma on kaikkea sitä, mikä liittyy kulutukseen, energian tuotantoon ja maapallon luonnonvarojen hyödyntämiseen. Ihmisillä on huoli energiavarojen ehtymisestä ja energiamuotojen turvallisuudesta ja saastuttavuudesta. Yritämme jatkuvasti kehittää parempia tapoja saada sähköä ja polttoaineitta koko ajan kasvavan ihmiskunnan tarpeisiin. Koetamme kehittää keinoja lajitella, kierrättää, muuttaa ja hävittää aikaansaamaamme jätettä. Ympäristönäkökulma voi myös liittyä pieniin arkipäivän valintoihin, kuten omien roskien ja jätteiden lajitteluun tai siihen, että emme osta niin paljon tavaroita.
Taloudellinen näkökulma kestävään kehitykseen on myös tärkeä. Se on tärkeä muun muassa siitä syystä, että köyhyydessä elävien ihmisten on vaikeata tehdä tietoisia valintoja kestävän kehityksen edistämiseksi. Heillä ei yksinkertaisesti ole aikaa miettiä muuta kuin omaa toimeentuloaan. Heidän on esimerkiksi käytettävä juuri niitä polttoaineita, joita on saatavilla, jos he haluavat vaikka vain valmistaa ruokaa.
Ihmisen sosiaaliseen hyvinvointiin liittyy mahdollisuus saada koulutusta ja nauttia sen suomista iloista ja hyödyistä. Myös kulttuuriin ja tasa-arvoon kuuluvat seikat ovat osa sosiaalista hyvinvointia. Ihmisten pitää olla riittävän onnellisia ja tyytyväisiä elämäänsä, jotta he voivat elää myös kestävän kehityksen kannalta hyvää elämää.
Kestävä kehitys liittyy myös kulttuuriin. Kulttuuri ilmenee mm. yhteiskunnan arvoissa, tavoissa ja toiminnassa. Eri kulttuurien kunnioitus on tärkeää. Kulttuurisesti kestävä kehitys antaa ihmisille vapauden ajatella ja muodostaa mielipiteitä sekä ilmaista ne. Kulttuurisesti kestävä kehitys on myös taloudellisesti järkevää. Kun maailman eri kolkissa asuvien ihmisten oma kulttuuri ja paikallinen osaaminen hyödynnetään ja sitä kunnioitetaan, syntyy alueille myös taloudellista toimintaa, joka tuo hyvinvointia kaikille. Esimerkiksi pienen kylän naiset voivat alkaa yhdessä tehdä asioita, joita he parhaiten osaavat, vaikkapa hienoja perinteisiä käsitöitä. Oman yrityksen turvin he voivat itse toimittaa tuotteitaan muillekin ja saada kaupoista hyödyn itselleen. Näin voidaan yhdistää taloudellinen toiminta omasta kulttuuriperinteestä kumpuaviin tapoihin ja taitoihin.
Kappaleessa on kolmea eri kestävän kehityksen näkökulmaa osoittavat kuvat. Niiden ääreen on hyvä pysähtyä miettimään, mikä niiden merkitys on oppilaan omassa arjessa. Kappaleen tehtäviä voi jälleen jakaa oppilaiden kesken niin, että jokainen voi esitellä omat tuotoksensa toisille ja samalla opettaa toisille jotain uutta.