Rikkaus ja köyhyys maailmassa

Vain Miina ja Ville -oppimateriaalin käyttöön Rikkaus ja köyhyys maailmassa

Uutinen Talouselämä-lehdessä

Nyt se on tutkittu: Maailman köyhyyden voisi lopettaa 100 rikkaimman ihmisen tuloilla... 4 kertaa

Tässä uutisessa on jotain lievästi masentavaa: Maailman sata rikkainta ihmistä ansaitsi viime vuonna niin paljon rahaa, että sillä voisi lopettaa maailman köyhyyden neljä kertaa.

Tällaisen laskelman on tehnyt kansainvälinen hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam. Sen mukaan maailman 100 rikkainta ihmistä ansaitsivat viime vuonna yhteensä 240 miljardia dollaria eli noin 180 miljardia euroa.

"Rikkaimman prosentin tulot ovat kasvaneet 60 prosenttia 20 viime vuoden aikana, ja finanssikriisi on pikemminkin nopeuttanut kuin hidastanut prosessia", Oxfam sanoo uudessa raportissa.
Rikkaimman 0,01 prosentin tulot ovat kasvaneet vielä nopeammin. Oxfam sanoo, että äärimmäinen rikkaus on epäeettistä, taloudellisesti tehotonta, poliittisesti korruptoivaa, yhteiskunnallisesti jakavaa ja tuhoisaa ympäristölle.

"Emme voi enää teeskennellä, että vaurauden luominen harvoille hyödyttää väistämättä monia – liian usein päinvastainen on totta", sanoo Oxfamin pääjohtaja Jeremy Hobbs.
Mistä tulee väite, että rikkaiden rahoilla voisi lopettaa köyhyyden? Oxfamin raportti mainitsee alaviitteessään, että ekonomisti Jeffrey Sachsin mukaan äärimmäisen köyhyyden voisi lopettaa maailmasta käyttämällä 175 miljardia dollaria kahden vuoden ajan.

(Lähde: Talouselämä-verkkolehti 21.1.2013.)

Hyödyllisiä linkkejä

Unicef

Oikeuden aika! Opas lapsen oikeuksiin -opettajan opas sisältää runsaasti valmiita tarinoita ja harjoituksia lapsen oikeuksien käsittelyyn koulussa. Opas sisältää harjoituksia, joiden kautta oppilas oppii hahmottamaan, mitä lapsen oikeudet ovat, mikä on niiden merkitys itselle ja muille lapsille muualla maailmassa. Opas on suunnattu 3.–6.-luokkalaisille, mutta on sovellettavissa myös alkuopetukseen.

Oikeuden aika! (Globaalikasvatus.fi)

Plan Suomi

Plan on globaalikasvatuksen ammattilainen, joka kouluttaa, tiedottaa ja tuottaa laadukasta oppimateriaalia kasvattajien käyttöön. Materiaalit soveltuvat koulujen lisäksi nuorisotyön ja mediakasvatuksen tueksi. Alla olevasta linkistä löytyy runsaasti materiaalia oppitunneille.

Globaalikoulu (Plan.fi)

Ihmisoikeudet.net

Ihmisoikeudet.net on Amnestyn Suomen osaston, Ihmisoikeusliiton, Suomen YK-liiton ja Maailma.netin yhteistyöhanke. Yhteistyökumppaneina on lisäksi useita suomalaisia kansalaisjärjestöjä ja opettajatyöryhmiä. Hanketta ovat rahoittaneet opetusministeriö, opetushallitus ja ulkoasiainministeriö

Sivustoon on koottu perustiedot ihmisoikeuksista: ihmisoikeuksien historia, tärkeimmät oikeudet, ihmisoikeussopimukset ja eri valvontamekanismit. Oikeuksien toteutumista tarkastellaan eri globaalikasvatukseen liittyvien teemojen kautta kansainvälisesti ja Suomessa. Opettajalle-osiosta löytyy valmiita tehtäviä oppilaitoksissa toteutettavaksi.

Kirjoja opetuksen tueksi (Ihmisoikeudet.net)

YK-liitto

Tehtäviä kouluille -osioon on koottu erilaisia tehtäviä ja harjoituksia, joiden avulla voi tutustua YK:n toimintaan ja sen laaja-alaiseen tehtäväkenttään kouluissa ja oppilaitoksissa. Tehtävät on koottu pääsääntöisesti eri teemasivustoillemme tuotetuista harjoitteista.

Sivustolta löytyy kestoltaan eripituisia harjoituksia sekä ideoita toimintamalleista, joita voi soveltaa opetukseen. Tehtävät sisältävät muun muassa pelejä, leikkejä, tietoiskuja ja keskustelunavauksia, taiteen keinoja hyödyntäviä toimintamalleja sekä osallistavia harjoitteita. Sivuilta löytyy myös ideoita vaikkapa koko koulun yhteisen päivänavaukseen. Tehtävät ovat sovellettavissa erilaisiin tarkoituksiin, ja ne ovat käyttäjänsä vapaasti muokattavissa.

Tehtäviä (Suomen YK-liitto.fi)