Ihmisen kehitys ja yhdessä eläminen

Tämän tekstin voi hyvin lukea myös Yhdessä eläminen -opintojakson alussa. Tavoitteena on käsitellä sitä, kuinka välttämätöntä yhdessä toimiminen ihmisille on. Teksti sopii myös Erilaisuus-teemaan.  Ihmiskunnan kehittyessä erilaisia ihmisiä tarvittiin hoitamaan eri tehtäviä. Ihmisen lisääntyminenkin edellyttää erilaisuutta. Luonnossa erilaisuus on ekosysteemin toimimisen elinehto. Oikeastaan koko maailman kehitys alkuräjähdyksestä asti voidaan nähdä alkuaineista muodostuneiden yhä erilaisten yhdisteiden monimuotoisena prosessina. Jos esihistoriallinen ihminen olisi kummeksunut ja paheksunut esimerkiksi sellaista uutta tapaa kuin tulen tai työkalujen käyttöön ottoa, emme olisi nyt tässä.

Kuva-aukeaman aiheet edustavat esihistoriallista kivikautta, rautakauden kyläelämää, keskiaikaa ja nykyaikaa. Näihin ajanjaksoihin voidaan tutustua paremmin tekemällä esimerkiksi tutkimustöitä pareittain tai ryhmissä. Opetusryhmän koosta riippuu, kuinka tutkimuksen teko järjestetään. Voidaan vaikkapa tehdä julisteita eri ajanjaksoihin liittyvistä tunnusmerkeistä ja ihmisten elämästä. Aikakaudet voivat olla myös muita kuin kirjassa, esim. 50-luku tai sota-aika Suomessa verrattuna nykypäivään.

Aiheita työstettäessä opettaja pitää yllä keskustelua ja tekemistä johdatellen aihetta erilaisuus- ja yhdessä eläminen -teemoihin. Miten erilaisuuteen liittyy aina myös samanlaisuus? Jos opimme suvaitsemaan ja ymmärtämään erilaisuuden merkityksen ja jatkuvan muutoksen, tulemme jollakin tavalla samanlaisiksi eli suvaitseviksi toisiamme kohtaan.

Satu Honkala ja Ritva Tuominen