Suvaitsevaisuus edellyttää normaalin etnosentrisyyden tiedostamista ja sen yli näkemistä. Jokaisen etninen identiteetti rakentuu etnosentriselle perustalle:
- Oman luonnollisuus, oikeus/toiseuden epäluonnollisuus, vääryys
Minulle tuttu tapa toimia ja ajatella on luonnollista ja oikein - toisin tekevät ovat valinneet jotain outoa ja epäluonnollista, ehkä väärää. - Meille hyvä on kaikkien hyvä.
On vaikea ymmärtää, että se, mitä minä pidän itselleni hyvänä, ei ehkä miellytä kaikkia eikä ole heidän mielestään hyvä. Emme voi tietää toisten puolesta, mikä on heille hyväksi. - Ilmeisimmin oikeat normit, roolit ja arvot
Koska minä olen miettinyt, mikä on oikein ja koska toimin järkevästi, on ilmeistä, että toisin toimivat ovat väärässä. - Yhteistyö ja apu omien kesken
Olen auttavainen ja yhteistyökykyinen, mutta jos pitää valita, niin etusijalla ovat luonnollisesti oma perhe, ystävät, tuttavat, suomalaiset, pohjoismaalaiset jne. ennen täysin vieraita. - Oman ryhmän etu
Jos vain joku saa rajallisista resursseista osuuden, niin velvollisuuteni on edistää sitä, että ainakin meidän ryhmäämme onnistaa. Olisi väärin toimia vastoin oman ryhmän etua. - Ylpeys omasta ryhmästä
Hyvään itsetuntoon kuuluu myös ylpeys omista juurista ja omasta ryhmästä. - Vihamielisyys muita ryhmiä kohtaan
Erilaisuus on jotain vierasta, johon on syytä suhtautua varovaisesti ja terveen epäilevästi. Emme hyväksy asioita miettimättä emmekä ota vieraita ryhmiä avosylin vastaan.
Etnosentrisyys on hyvän itsetunnon perusta ja siten tavallaan suvaitsevaisuuden edellytys. Samaan aikaan kun oppilaitten itsetuntoa tuetaan ja omaa identiteettiä vahvistetaan, pitää auttaa näkemään, että samoista etnosentrisistä lähtökohdista kasvamme erilaisiksi mutta yhtä arvokkaiksi. Erilaisuuden arvon näkeminen ja hyväksyminen edellyttää kykyä ymmärtää toisenlaisen näkökulman olemassaolo. Emme kuitenkaan koskaan voi todellisuudessa asettua toisen asemaan. Voin leikkiä vaikkapa kielitaidotonta maahanmuuttajaa, mutta olen silti minä ja ajatukseni pohjaavat todellisiin kokemuksiini, arvoihini ja kulttuuriini.
Opetuksessa on hyvä muistaa, että roolileikit antavat onnistuessaan välähdyksiä toisenlaisista olosuhteista, mutta ne eivät johda siihen, että oikeasti voisimme irrottautua itsestämme ja olla joku muu. Roolileikkeihin liittyy tästä syystä myös selkeä vaara, että ne lisäävät suvaitsemattomuutta ja vahvistavat stereotypioita periaatteella: "Jos minä olisin hänen asemassaan, toimisin aivan eri tavalla."
Suvaitsevaisuutta kuten muitakaan asenteita ei voi suoraan opettaa. Toimiville suvaitsevaisuuskasvatusohjelmille näyttää oleva yhteistä muutama periaate:
-
jaetaan asiallista tietoa
-
kerätään myönteisiä kokemuksia suvaitsevaisuudesta
-
ei kiinnitetä huomiota kielteisiin kokemuksiin eikä anneta niistä kertomiselle tilaa
-
luodaan suvaitsevaisuudesta palkitsevaa, kerätään sen taakse vertaisryhmän vaikuttajia.
Suvaitsevaisuutta (kulttuurista sietokykyä) edistävät/heikentävät (intoleranssia lisäävät) olosuhteet:
- tasa-arvoinen status/kilpailu
- vähemmistön jäsenen korkea status/matala status
- auktoriteetti suosii kontakteja/pakkokontaktit, epämiellyttävyys, arvostus laskee
- intiimi kontakti /satunnaiset kontaktit
- palkitsevuus/turhautuminen
- yhteiset tavoitteet/moraalisten, eettisten standardien ei-hyväksyttävyys
Erilaisuutta käsiteltäessä opetuksessa tulisi pyrkiä lisäämään ensin mainittuja asioita ja välttämään jälkimmäisiä. Niinpä esimerkiksi "me vastaan ne" -kilpailut eivät edistä suvaitsevien asenteiden syntymistä, olipa voittaja kumpi tahansa.
Satu Honkala ja Ritva Tuominen