Eläimet hyödyksi ja huviksi

Tämän kappaleen otsikko saattaa viitata näkemykseen, että eläimet olisivat olemassa vain ihmistä varten. Viritetään keskustelua eläinten arvosta itsessään, omina itsenäisinä lajeinaan.

Kappaleessa puhutaan ihmisten kanssa elävistä eläimistä. Ihmiset ovat kesyttäneet joukon lajeja omaksi seurakseen ja avukseen. Onko näillä kotieläimillä arvoa ilman suhdetta ihmiseen? Mietitään, mitkä tunnetut kotieläimet tai niiden lähisukulaiset elävät myös villeinä luonnossa. Seuraavan kappaleen tehtävät sopivat myös tämän aiheen pohtimiseen.

Mummo ja kärpänen

Tämän kirjan viimeisen jutun eräs tarkoitus on jälleen kerran virittää pohdintaa ihmisen eri asioille antamista merkityksistä.

Kärpänen lemmikkinä on hyvä pohdiskelun aihe, sillä lapset eivät kovin helposti sijoita kärpäsen päähän inhimillisiä ajatuksia ja tunteita. Näinhän usein isompien lemmikkien kanssa tehdään. Vaikka emme kissojen ja koirien älykkyyttä ja tunteita väheksyisikään, tiedämme niiden kuuluvan eri lajiin kuin me. Ymmärrämme myös, että ne eivät ajattele samalla tavalla kuin me. Kuitenkin juuri kissat ja koirat inhimillistetään saduissa, elokuvissa ja leikeissä. Kärpäsessä korostuu mummon aktiivinen osuus merkityksen antajana.

Lemmikit merkitsevät paljon omistajilleen ja hoitajilleen. Mitä hoitajat merkinnevät eläimille? Kiintyykö eläin ihmiseensä, vai mielisteleekö se tätä vain saadakseen ruokaa ja herkkupaloja? Haluaako koira oikeasti lohduttaa, kun se painaa kuononsa ihmisen syliin nähdessään tämän olevan surullinen?

Eläimistä riittää tarinaa loputtomiin. Jokaisessa ET-ryhmässä on varmasti monta tarinaa kerrottavaksi. Tämä aihe on erityisen kiitollinen käsiteltäväksi oppilaiden kanssa yhdessä. Tarinan lopussa on tehtäviä, jotka sopivat myös edelliseen kappaleeseen.

Keskeisenä teemana on ihmisen rooli ja se, miten me heijastamme omaa elämäämme, tunteitamme ja ajatuksiamme myös eläimiin.

Satu Honkala ja Ritva Tuominen