Ajankäyttö

Arjen asiat vaikuttavat paljon omaan hyvinvointiisi. Arjenhallinta tarkoittaa sitä, että saat tavallisen arkielämäsi sujumaan hyvin. Kun järjestät ja teet arjen asiat toimivalla tavalla, hyvinvointisi vahvistuu.

Arjen sujumiseen vaikuttaa se, miten suunnittelet ja käytät aikaasi. Päivittäiset asiat kotona ja koulussa vievät oman aikansa. Niiden sovittaminen yhteen vapaa-ajan ja levon kanssa vaatii suunnittelua. Jos päivittäisten asioiden hoitaminen ei suju, asiat kasaantuvat ja vaikeutuvat. Joskus tekemiset täytyy asettaa tärkeysjärjestykseen. Aika ei aina riitä kaikkeen, mitä haluaisi tai täytyisi tehdä.

Arjen asioita voi hoitaa ja järjestää monin eri tavoin. Tapa, joka sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Tärkeää on, että löydät itsellesi sopivat tavat toimia arjessa.

Ajankäyttöä voi suunnitella etukäteen. Se auttaa varautumaan yllättäviin tilanteisiin. Voit miettiä, paljonko aikaa tarvitset aamutoimiin tai koulumatkaan ja mihin aikaan sinun täytyy mennä nukkumaan, jotta jaksat seuraavan päivän. Vapaapäivinä ja lomalla on hyvä viettää aikaa ilman kelloa ja aikatauluja.

Aika ei aina tunnu kuluvan samaa tahtia. Kun on kiire tai mukavaa tekemistä, aika kuluu nopeasti. Kun tekeminen on tylsää, tuntuu siltä, että aika kuluu tuskallisen hitaasti.

Kun arjen asiat sujuvat hyvin ja kiireettömästi, turhaa stressiä ei synny. Sopiva määrä stressiä voi auttaa sinua toimimaan tehokkaasti, mutta liika stressi vähentää hyvinvointiasi. Jotkut ihmiset sietävät stressiä paremmin kuin toiset. Jotkut jopa tarvitsevat vähän stressiä, jotta saavat asioita aikaan.