Työelämätaidot

Työelämään tutustuminen alkaa jo lapsena, kun kuulet aikuisten kertovan työstään. Leikit työntekoa eri ammateissa. Näet ihmisiä erilaisissa töissä, kun käyt kaupassa, kahvilassa, koulussa ja harrastuksissa. Pääset ehkä käymään tuttujen aikuisten työpaikoilla.

Työ tuo sisältöä, rytmiä ja mielekkyyttä elämään. Työtä tekemällä voi vaikuttaa, olla hyödyksi ja tuntea kuuluvansa yhteisöön. Työ voi olla intohimo ja elämän tarkoitus, eikä työstä saatava palkka ole aina tärkeintä.

Työhön ja työpaikkaan liittyy monia asioita. Miten tulen toimeen työkavereideni kanssa? Miten teen yhteistyötä? Millaista tunnelmaa luon työyhteisööni? Mikä on sopiva työmäärä, joka täytyy tehdä päivän aikana? Mitkä ovat työehdot? Mitkä ovat oikeuteni ja velvollisuuteni työntekijänä? Kuka auttaa, jos työsuhteessa tulee ristiriitoja? Muistanko myös levätä ja viettää vapaa-aikaa?

Peruskoulussa voi tutustua oikeasti työelämään TET-jakson aikana. TET-jaksolla pääset tutustumaan ammattiin, joka kiinnostaa sinua. Olipa työ mikä hyvänsä, vastassa on monia uusia, mielenkiintoisia ja joskus vaikeitakin asioita. Tärkeintä on tutustua työhön ja työn tekemiseen.

Työssä on sekä uusia asioita että rutiineja, jotka toistuvat aina samanlaisina. Joskus työ on raskasta, mutta samalla kivaa ja palkitsevaa. Oma asenne työhön on usein ratkaiseva. Mieti siis, miten sinä suhtaudut TET-jaksolla työhösi.