Valinnat

Joudumme tekemään erilaisia valintoja joka päivä. On pieniä ja helppoja valintoja sekä suuria ja vaikeita valintoja. Valinta on päätös, ja päätöksiä täytyy tehdä.

Päätöksillä voit vaikuttaa omaan elämääsi. Monet päätökset vaikuttavat myös läheistesi elämään. Pienikin valinta voi vaikuttaa paljon esimerkiksi arjen sujumiseen.

Päätöksenteossa täytyy usein ottaa huomioon monta asiaa. Joskus täytyy valita kahden huonon vaihtoehdon välillä, ja joskus taas on monta yhtä hyvää vaihtoehtoa.

Teenkö päätöksen tätä hetkeä varten vai ajattelenko myös huomista? Voiko joku auttaa minua päätöksen tekemisessä? Mistä löydän oikeaa tietoa päätöksen tekemiseen? Minkä ikäisenä voin päättää itse eri asioista?

Sinusta saattaa tuntua, että haluaisit päättää kaikista asioista itse jo nyt. Saatat tuntea, että aikuiset estävät sinua tekemästä elämääsi liittyviä valintoja. Aikuisten kokemuksesta ja ammattitaidosta on kuitenkin paljon apua, kun teet valintoja ja päätöksiä. Yhteistyön avulla monet asiat sujuvat paremmin.

Matkalla kohti aikuisuutta päätöksiä tulee eteen yhä enemmän. Mitä lähemmäs aikuisuutta tulet, sitä enemmän saat tai joudut päättämään omaan elämääsi liittyvistä asioista. Vapaus ja oikeus tehdä päätöksiä tuovat mukanaan vastuun: omista päätöksistä on itse vastuussa.