Julkista vai yksityistä?

On tärkeää ymmärtää, mitä on sopivaa kertoa itsestään muille. Jokaisella on oikeus omaan yksityisyyteen, eivätkä kaikki asiat kuulu muille.

Koulussa, työssä tai viranomaisten kanssa tarvitaan erilaista vuorovaikutusta kuin kavereiden tai perheen kanssa. Vapaa-ajalla puhumme eri tyylillä kuin silloin, kun puhumme vaikkapa lääkärin kanssa. Koulussa harjoitellaan päivittäin, miten eri tilanteissa viestitään. Vapaa-ajan puhe välitunneilla on erilaista kuin asiallinen puhe oppitunneilla.

Sosiaalinen media eli some on monille tärkeä vuorovaikutuksen väline. Somessa pätevät samat periaatteet kuin vuorovaikutuksessa kasvokkain. Kiusaaminen tai tahallinen loukkaaminen on väärää ja epäreilua käytöstä myös somessa. Siitä seuraa katkeruutta ja pahaa oloa.

Somen käytössä on syytä käyttää harkintaa. Somessa jaetut asiat eivät välttämättä katoa sieltä koskaan. Hetken mielijohteesta jaettu kuva tai video voi johtaa odottamattomiin seurauksiin. Sitä voidaan pahimmillaan käyttää aivan toisiin tarkoituksiin kuin alkuperäinen idea oli. Sen takia muiden kuvien jakaminen ilman lupaa on laitonta.

Jos olet epävarma, miten toimit erilaisissa tilanteissa, kannattaa kysyä neuvoa ja pyytää apua. Kysyminen ja avun pyytäminen ovat tärkeitä taitoja, vaikka ne vaativatkin rohkeutta.

Omista yksityisistä asioista kannattaa puhua luotettavan aikuisen tai läheisen ystävän kanssa. On tärkeää, että osaa ja uskaltaa keskustella muiden kanssa asioista, jotka itseä mietityttävät. Tarvitsemme muita ihmisiä kuuntelijoiksi ja tukijoiksi monissa eri elämäntilanteissa.