Ohjeet puhelimen käyttäjälle

Ennen harjoituksen teetättämistä oppilailla opettaja voi miettiä, minkälaisena esimerkkinä toimii itse medialaitteiden käyttäjänä. Jos oppilaasi käyttäisivät medialaitteita kuten sinä, olisitko heihin tyytyväinen?

Yhteisinä pohdintakysymyksinä voidaan käsitellä seuraavia kysymyksiä:

  • Ovatko ohjeet mielestäsi hyvät?
  • Mitä muuttaisit, poistaisit tai lisäisit?
  • Miten medialaitteiden käyttö on muuttunut ajan kuluessa? Haastatelkaa vanhempianne tai isovanhempianne heidän medialaitteiden käytöstään.
  • Onko aikuisilla ja lapsilla erilaiset säännöt medialaitteiden käytössä? Miksi?

Harjoitus voidaan yhdistää Mitä julkaisen netissä tai somessa? sekä Laadimme yhdessä säännöt puhelimen käyttöön -tehtävien tekemiseen.

Lisätehtäväehdotus:

Tehkää ryhmässä pieniä näytelmiä ohjeiden tilanteista. Näytelmän henkilöt voivat käyttäytyä ohjeiden mukaisesti tai niiden vastaisesti. Pohtikaa, mitä käytöksestä seuraa.

Harjoitukseen liittyviä materiaalivinkkejä ja -linkkejä:

Mediataitokoulu tarjoaa tietoa, tutkimusta ja tehtäviä mediakasvatuksesta ja median ilmiöistä. Palvelun tavoitteena on kehittää mediataitoja sekä vahvistaa valmiuksia mediakasvatukseen.

Suomen Internetopas on maksuton verkkopalvelu, joka on tarkoitettu kaikkien tietoa hakevien käytettäväksi. Internetopas tarjoaa maksutonta yleistietoa Internetistä sekä sen historiasta. Netiketistä löydät tietoa Internetin ohjeista ja säännöistä. Internetopas toimii osana valtakunnallista Opasmediaa, joka on oppaista muodostuva kokonaisuus verkossa. Opasmediaa ylläpitää Kontakti Media Oy.