Vanheneminen

Iän arvaaminen on aina hankalaa. Harjoituksen yhteydessä voi keskustella oppilaiden kanssa siitä, miksi kaupan kassalla henkilöltä, joka myyjän mielestä näyttää alle 30-vuotiaalta, kysytään henkilöpaperit hänen ostaessaan alkoholi- tai tupakkatuotteita.

Siihen, minkä ikäiseltä henkilö näyttää, vaikuttaa muun muassa pukeutuminen, hiukset ja ehostus. Harjoituksessa ikää voidaan arvata myös aikakauden muodin, hiustyylin tai asusteiden perusteella. Harjoituksen voi tehdä myös katsomalla lehdistä ihmisten kuvia ja arvailemalla heidän ikäänsä.

Lisätehtäväehdotus:

Jos oppilaat haluavat miettiä, miltä he itse näyttävät vanhoina, netistä löytyy sovelluksia, joissa henkilöstä otettava valokuva muuntuu vanhemmaksi. Sovelluksen avulla oppilas voi tarkastella omia kasvojaan vanhan näköisinä ja pohtia, mitkä piirteet säilyvät ja mitkä muuttuvat. Oppilaat voivat tuoda kouluun lisäksi valokuvia vanhemmistaan tai isovanhemmistaan, etsiä yhteneväisiä piirteitä ja miettiä, kuinka paljon he itse muistuttavat heitä vanhetessaan.

Kuvaamataidon tunnilla oppilaasta printattua kuvaa voi tehdä vanhemmaksi kuvataiteen keinoin piirtämällä uurteita, lisäämällä varjoja ja muuttamalla hiusten väriä.

Oppiaineet, joihin harjoitus liittyy:

Biologia: ihmisen keho, vanheneminen
Kuvataide: kuvallinen ilmaisu, ihmisen piirtäminen sekä korostukset ja erilaiset työstötekniikat