Kuka minä olen?

Olemme luonteeltamme erilaisia. Toinen tekee jonkin asian hitaasti ja kärsivällisesti, toinen toimii nopeasti ja kaipaa vaihtelua. Toinen viihtyy hyvin muiden seurassa, toinen haluaa olla mieluummin yksin ja jopa välttelee muiden seuraa.

Kukaan ei kuitenkaan ole täysin yksin. Ihmisen elämään kuuluu vuorovaikutus, sillä elämme toisten ihmisten kanssa. Elämä on mielekästä ja mielenkiintoista siksi, että olemme erilaisia. Jokainen on ainutlaatuinen myös ulkonäöltään. Monenlaisuus on arvokasta.

Koemme erilaisia asioita ja tapaamme uusia ihmisiä koko elämämme ajan. Samalla tutustumme itseemme. On tärkeää, että annat itsellesi aikaa ja rauhaa pohdiskella sitä, kuka ja millainen sinä olet.

Oman elämän pohtimiseen tarvitsemme toisia ihmisiä, joiden kanssa puhumme ja olemme tekemisissä ja jotka saavat meidät tuntemaan erilaisia tunteita. Omaan minään tutustuminen auttaa meitä ymmärtämään tunteitamme ja kohtaamaan uusia tilanteita ja ihmisiä. Kaikilla meillä on omat vahvuutemme, joissa olemme hyviä. Omien vahvuuksien tunteminen ja käyttäminen auttaa, kun olet muiden ihmisten kanssa, opiskelet, teet työtä tai suunnittelet omaa elämääsi.

Jokaisella on luonteessaan myös arkoja ja heikkoja kohtia. Niiden tunnistaminen ja hyväksyminen on osa itsetuntemusta. Heikkouksien takia ei kannata jättää asioita tekemättä. Kun opettelet kohtaamaan rohkeasti vaikeita asioita, kehität omaa luonnettasi.

Ajoittaiset ristiriidat kuuluvat elämään. Joskus ristiriidat jopa auttavat meitä ymmärtämään paremmin itseämme. Usein huumori auttaa, kun tilanne tuntuu nololta tai vaikealta. Älä siis suhtaudu itseesi liian vakavasti tai tuomitsevasti, vaan opettele myös nauramaan itsellesi!