Poikkeus ja sääntö Legioonateatterissa

Tamperelainen Legioonateatteri on yhteisöllistä teatteria tekevä harrastajateatteri, jossa työskennellään ammattiohjaajien kanssa. Se tuottaa vuosittain omassa huoneistossaan kiinnostavia teatterituotantoja, joissa etenkin nuoret pääsevät näyttelemään, tekemään musiikkia ja visuaalista toteutusta sekä osallistumaan teatterin pyörittämisen käytäntöön.

Legioonateatteri toimii myös koulutusyhteistyössä ja tarjoaa mahdollisuuden ohjattuun harjoitteluun ja opinnäytteiden aineiston hankintaan. Tällä tavalla nuoria saadaan mukaan myös ohjaustoimintaan. Joissakin Legioonateatterin tuotannoissa on käytetty uudenlaisia harjoittelu- ja esitystapoja.

Bertolt Brechtin Poikkeus ja sääntö -näytelmän esityksiin oli suunniteltu kaksoismiehitys kaikkiin rooleihin, ja tarkoituksena oli jokaista esityskertaa varten arpoa esiintyjät kaikkiin rooleihin. Silloin olisi ollut enemmänkin poikkeus kuin sääntö, jos kahdessa esityksessä olisi ollut sama miehitys!

Lähtökohta ei kuitenkaan lopulta toteutunut, mutta esitys sai toisenlaisen mielenkiintoisen kohtelun. Legioonateatterin piiriin jo kauan kuulunut Timo Seppälä ryhtyi työryhmän kanssa käsikirjoittamaan näytelmää Brecht meets Freud. Se käsittelee seitsemää kuolemansyntiä, ja sitä alettiin harjoitella rinnan Brechtin näytelmän kanssa.

Poikkeus ja sääntö -näytelmän valmisteluprosessista pidettiin blogia.

Kurkkaa näytelmän blogia verkossa

Toukokuussa 2010 molempia näytelmiä esitettiin samana iltana peräkkäin, mikä vielä korosti keskustelevuutta niiden välillä.

Tulkinnaksi Brecht meets Freud -teemasta asettuvat kriitikon sanat:

Legioonateatteri läksyttää kapitalismia klassisin brechtiläisin menetelmin. Vauhti on valtavaa ja voiman käyttö mahtavaa, mutta näyttelijöiden työtä hallitsee silti se kevyt ote, jota Brecht aina suositteli. Näyttelijät eivät jyystä yhtä tunnetta, vaan esittävät niin kauheat kuin kauniitkin tunteet hauskasti ja hyväntuulisesti. Katsojalle tulee hyvä ja mietteliäs mieli.

Tällä kertaa katsoja miettii kotiin kävellessään, paljastiko Legioonateatteri sittenkään epäoikeudenmukaisuuden perustan. Sehän loistaa paljaana muutenkin.

Entäpä jos Legioonateatteri sen sijaan vilauttikin oikeudenmukaisuuden perustaa? Jos niin on, niin hyvä elämä näyttäisi syntyvän ruumiillisen elämän leikkisästä kunnioittamisesta ja erotiikan haasteisiin pirteästi vastaavasta yhteisöllisyydestä.

– Pertti Julkunen, demari.fi, siteerattu Legioonateatterin nettisivuilta