Pyhä Nikolaos 6.12.
Taustatietoja
- Pyhä Nikolaos kärsi kristittyjen vainojen aikana.
- Pyhä Nikolaos on koko kristikunnan rakastetuimpia pyhiä.
- Häntä kunnioitetaan ihmeidentekijänä: rukouksen voimalla hän paransi sairaita, herätti kuolleita ja tyynnytti myrskyjä. Ihmeitä tapahtuu myös hänen kuolemansa jälkeen.
- Pyhää Nikolaosta pidetään esimerkiksi lasten, nuorten, vähäosaisten, kauppiaiden ja merellä kulkevien suojeluspyhänä.
- Mahdollisesti Pyhä Nikolaos on osallistunut vuonna 325 pidettyyn ensimmäiseen yleiseen kirkolliskokoukseen.
- Pyhä Nikolaos kuoli 6.12. vuonna 343. Hänen ruumiinsa haudattiin Myraan. Heti kuoleman jälkeen hänen ruumiistaan alkoi vuotaa hyväntuoksuista ihmeitätekevää mirhaa. Tästä syystä kirkkoveisuissa häntä kuvataan ”totisena mirhavoiteena”.
- Toukokuun 9. päivänä vuonna 1087 Pyhän Nikolaoksen pyhäinjäännökset ryöstettiin ja vietiin Barin kaupunkiin. Ne ovat siellä edelleenkin. Sarkofagista vuotaa edelleen ihmeitätekevää mirhaa. Tätä ”manna di San Nicolaa” lähetetään ympäri maailmaa apua tarvitseville.
- Toukokuun 9. päivä on Pyhän Nikolaoksen toinen juhlapäivä.
- Eri puolilla kristillistä maailmaa on paljon Pyhän Nikolaoksen muistolle pyhitettyjä kirkkoja ja rukoushuoneita.
- Nimi Nikolaos ja sen johdannaiset (Niko, Nikolas, Niklas, Nikolai, Niilo) ovat yleisiä kaikkialla kristityssä maailmassa.
- Santa Claus (englanniksi), Heilig Nikolaos (saksaksi), Sint Nicolaas tai Sinter Klaas (hollanniksi) on monelle eurooppalaiselle lapselle tuttu ja rakas hahmo. Joulukuun 6. päivä on näille lapsille mieluinen päivä. Silloin pyhä Nikolaos tuo heille lahjoja. Esikuvastaan poiketen eurooppalainen pyhä Nikolaos näyttäytyy lapsille ja juttelee heidän kanssaan omana muistopäivänään.
Juhlan liturginen perinne
- Liturginen väri on punainen.
- Torstai on omistettu Pyhän Nikolaoksen muistolle.
- Pyhän Nikolaoksen muistopäivä on samalla Suomen tasavallan itsenäisyyspäivä.
- Vakiintuneeksi tavaksi on tullut toimittaa liturgian jälkeen itsenäisyyspäivän kiitosrukoushetki. Tässä rukoushetkessä rukoillaan maallemme Jumalan siunausta ja huolenpitoa.
Ikonin selitys
- Pyhä Nikolaos on lempeyden esikuva. Tämä näkyy hänen lempeässä katseessaan. Hänen hiuksensa ja partansa ovat vaaleanruskeat ja kihartavat.
- Pyhä Nikolaos oli Myran piispa. Piispallinen tunnusmerkki, omofori, näkyy kuvassa.
- Kirkko kunnioittaa Pyhää Nikolaosta ihmeidentekijänä. Siksi ikoniin on kirjoitettu teksti Ihmeidentekijä.
- Myrsky-ikonissa näkyy hätä, joka merimiehillä oli. Tähän ikoniin liittyy kertomus, jossa merimiehet pienessä laivassa myrskyssä rukoilivat Pyhää Nikolaosta auttamaan. Yhtäkkiä hän ilmestyy, rohkaisee merimiehiä ja tarttuu ruoriin saadakseen laivan pysymään kurssissa. Vähitellen myrsky laantuu, ja Nikolaos katoaa. Maihin päästyään merimiehet menevät kirkkoon kiittämään Jumalaa pelastumisestaan.
- Myrsky-ikonissa vahvana elementtinä on sininen, myrskyävä meri. Miehistö on peloissaan ja anoo apua. Pyhä Nikolaos on rauhallinen.
Troparin selitys
- Tropari kertoo, että Nikolaos oli meille esimerkki vahvasta uskosta ja lähimmäisenrakkaudesta. Hän on hyvä esimerkki meille kaikille.
- Nikolaos oli aineellisesti rikas. Hän ei välittänyt omaisuudesta, vaan nöyrtyi ja antoi omaisuutensa köyhille. Näin hän tuli hengellisesti rikkaaksi.
- Troparissa pyydetään Pyhän Nikolaoksen esirukouksia.
Tehtävien ratkaisut
- Tehtävä 5
- Piispan tunnusmerkki on olkapäillä oleva omofori.