Hindun elämänkaari

Keskustelun pohjaksi

Millainen on ihmisen elämänkaari Suomessa? Mitkä ovat ihmisen elämän tärkeät tapahtumat? Elämänkaaripiirroksen voi tehdä yhdessä taululle.

Rituaalit, puja s. 89

Rituaalielämä on hindulaisuudessa monimuotoista. Jumalia on paljon, ja niille voidaan toimittaa mitä erilaisimpia seremonioita aina yksinkertaisesta kotialttaritoimituksesta värikkäisiin temppeliseremonioihin.

Puja eli hindulainen jumalanpalvelus noudattaa kuninkaalliselle tai tärkeälle vieraalle toimitettavien seremonioiden kaavaa. Palvonnan kohdetta edustaa kuva, patsas, ei-esittävä kuva (kivi, vesiastia) tai diagrammi. Erilaisten uhrilahjojen kautta jumala toivotetaan tervetulleeksi (ks. oppikirjan yläkuva s. 89). Yksinkertaisimmillaan seremoniassa poltetaan suitsukkeita ja uhrataan kukkia.

Toimituksen voi suorittaa periaatteessa kuka tahansa. Niin kodeissa kuin temppeleissäkin pujan voi suorittaa maallikko. Temppelissä puja voidaan suorittaa temppelipappien välityksellä. Temppeliin viedään mieluisalle jumalalle uhreina kukkia, suitsukkeita, sokerirakeita, riisiä, kookospähkinöitä tai rahaa. Uhraaja saa takaisin papeilta siunattuja uhreja (ruokaa, kukkia). Kävijä saa papilta otsaansa tuhkasta tai värijauheesta merkin.

Jooga s. 90

Joogaa harrastetaan Suomessa opettajien johdolla joogaseuroissa sekä työväen – ja kansalaisopistoissa. Jooga on alun perin yksi hindulaisuuden filosofisista koulukunnista. Se on kuitenkin enemmän harjoitusperinne kuin filosofia. Tämä traditio on tunnettu myös jainalaisuudessa ja buddhalaisuudessa. Joogan koulukuntia ovat muun muassa hathajooga ja rajajooga. Joogan tarkoitus on vapauttaa ihmisen mieli maallisista kohteista. Taitavat joogit pystyvät kontrolloimaan hengitystään ja elimistöä.

Transsendenttinen meditaatio s. 91

Transsendenttinen meditaatio on riitti, jossa mantra (= äänne, jonka avulla meditoidaan) saadaan. Sitä ennen oppilas käy maksullisen alkeiskurssin, jossa hän saa teoriatietoa meditaatiosta ja sen vaikutuksista. Saapuessaan initiaatioon opettajan luo hän tuo mukanaan nenäliinan, hedelmän ja kukan hindulaisen perinteen mukaan. Sitten opettaja valitsee hänelle mantran. Sanotaan, että se valitaan persoonallisuuden mukaan, mutta skeptikot ovat selvittäneet, että mantrat annetaan ikäkausien perusteella (samaa mantraa käytetään kuitenkin koko ihmisiän ajan). TM-liikkeessä on perinteisen meditaation lisäksi niin sanottu siddhien harjoittelu, joka tunnetaan paremmin parapsykologisina ilmiöinä. Näistä tunnetuin lienee joogalentäminen. Siinä lootusasennossa istuva joogi nousee kertoman mukaan ilmaan. Sitä sanotaan levitaatioksi. TM-liikkeen mukaan tilanteessa purkautuu valtavasti energiaa. Heidän ideologiansa mukaan 1 % harrastajajoukko pystyy vaikuttamaan maailmanrauhaan.

Mahareshin kuuluisia oppilaita olivat muun muassa The Beatles -yhtyeen jäsenet, joiden itämainen kausi oli 1960-luvun loppupuolella.

Äiti Amma s. 91

Äiti Ammalla oli ankea lapsuus. Jo pienenä hän joutui vastaamaan koko perheensä elättämisestä. Häntä piestiin ja pahoinpideltiin usein. Myöhemmin hänen erikoislahjansa paljastui. Hänestä tuli henkinen opettaja.

Äiti Amma on perustanut Intiaan monia hyväntekeväisyyslaitoksia. Hänen mottonsa on:
Ihmiskunnan palveleminen on elämäni päämäärä. En ole täällä saadakseni jotain, vaan luopuakseni kaikesta ja tuodakseni muille iloa.

Suomessa Amma on käynyt useita kertoja. Hänet tunnetaan syleilevänä pyhimyksenä. Hänellä on tapana ottaa ihminen syliinsä, syleillä häntä ja kuiskata hänen korvaansa ”rakas lapseni”. Hän on ottanut ihmisiä vastaan jopa 22 tuntia yhtäjaksoisesti.

Krishna-liike (ISKCON) s. 91

Lyhenne ISKCON tulee englanninkielisestä termistä “The International Society for Krishna Consciousness”.

Krishna-liikkeen temppeli on avoin kaikille vierailijoille. Temppelijumalanpalveluksiin kuuluu myös tanssi. Tunnetuin mantra, missä toistetaan erilaisia Krishnan nimiä on:
Hare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare, Hare Rama Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare.
Mantraa toistetaan rukousnauhan avulla. Nauhassa on 108 helmeä. Joka helmen kohdalla toistetaan koko mantra. Tämä tehdään 16 kertaa, ja siihen kuluu aikaa noin kaksi tuntia. Krishnan ylistysveisu esitetään myös Hair-musikaalissa.

Krishna-liike järjestää erilaisia tapahtumia ja henkisten opettajien vierailuja. Heillä on myös oma hääseremoniansa.

Sanalaatikkotehtävä

Etsi hindulaisia jumalia tai jumaluuksia.

Vain Ortodoksinen uskontokirja -sarjan käyttöön Hindu sanalaatikko

Tehtävän ratkaisu

Sanalaatikosta löytyvät sanat brahman, Shiva, Hanuma, Vishnu, Krishna ja Parvati.