Johanneksen ilmestys

Korjaus kuvatekstiin s. 30

Kaupungin nimi kirjoitetaan Efesos, ei Efeso.


Kuva Patmoksen saari (s. 28 )
Saaren korkeimmalla kohdalla sijaitsee pyhän Johanneksen luostari. Siellä säilytetään monia arvokkaita reliikkejä. Kaikkein kunnioitetuin reliikki on pyhän Tuomaan pääkallo, jota säilytetään hopeisessa maljassa. Kun joku saarella sairastuu, pääkallo kuljetetaan luostarista sairaan kotiin samalla kun pappi tulee toimittamaan rukouspalveluksen, sairaanvoitelun tai antamaan ehtoollista potilaalle. Kun pääkalloa lähdetään viemään kylään, kirkon kellot soittavat erityisellä tavalla. Näin kansa tietää että ”kallo on lähtenyt” kuten he tuttavallisesti sanovat. Kun kallo palaa takaisin, soitetaan toisenlainen merkkisoitto. Tuomaan pääkallo on suuren kunnioituksen kohde Patmoksella.

Kuva Efesos (s. 30)
Efesoksen kaupunki oli aikoinaan meren rannalla (nyt rantaviiva näkyy kaukana) sijaitseva valkoisesta kivestä tehty upea kaupunki, yksi suurimmista Rooman valtion alueella. Kaupungin yksi erikoisuus oli suuri amfiteatteri, johon mahtui 25 000 katsojaa yhdellä kertaa. Efesos oli tunnettu Artemis-jumalattaren palvontapaikkana. Artemis- jumalattarelle rakennettua temppeliä pidetään yhtenä antiikin ajan maailman seitsemästä ihmeestä. Muita ihmeitä olivat Babylonin riippuvat puutarhat, Faroksen majakka, Gizan pyramidit, Halikarnassoksen mausoleumi, Rodoksen kolossi ja Zeuksen kuvapatsas Olympiassa.

Eräät ovat arvelleet että naisjumalattaren kultin perintönä kaupunkiin rakennettiin maailman ensimmäinen Neitsyt Marialle omistettu kirkko. Kirkossa pidettiin Efesoksen ekumeeninen kirkolliskokous vuonna 431, jolloin Marian asema jumalansynnyttäjänä vahvistettiin. Kaupungin lähellä olevalla vuorella on Neitsyt Marian talona pidetty paikka. Tieto perustuu katolisen nunnan näkemään uneen (1800-luvulla), jossa Jumalansynnyttäjä ilmestyi hänelle ja ilmoitti paikan sijainnin. Paikalta löytyi 100-luvulta peräisin olevan talon rauniot. Perimätiedon mukaan neitsyt Maria olisi asunut siellä kuolemaansa asti Johannes Teologin suojissa (ks. s. 23 Johanneksen hauta). Vaikka kertomusta ei voida todistaa historiallisesti, talo on suosittu pyhiinvaelluspaikka eri uskontojen naisille. Myös musliminaiset käyvät rukoilemassa Marian talolla. Lähellä olevaan aitaan on kiinnitetty kangassuikaleita rukouksen merkiksi.

Kuvassa oleva Celsuksen kirjasto valmistui vuonna 35 jKr. Efesoksessa oli myös vilkas tori, jonka naispuoliset asiakkaat saivat olla paikallisoppaan tietojen mukaan vain tunnin kerrallaan ostoksilla. Syyksi hän ilmoitti ahtauden, joka syntyi naisten jäädessä vaihtamaan kuulumisia. Harrastivatko naiset supattelua kirkonmenojen aikaankin, koska 1 Kor 14:34 Paavali käskee naisen vaieta seurakunnassa? Kaupunki oli yksi oman aikansa metropoleista. Se tuhoutui yhtä - äkkiä. Syyksi epäillään tautiepidemiaa.

Kuva Demetrioksen kirkko s. 31

Kirkossa olevassa arkussa säilytetään pyhän suurmarttyyri Demetrios Mirhanvuodattajan (Tessalonikalainen) reliikkejä. Demetrios oli prokonsuli Rooman armeijassa mutta samalla hurskas kristitty. Hänet ilmiannettiin kristinuskon saarnaamisen vuoksi. Demetrios surmattiin pistämällä keihäs hänen sydämeensä. Hänen reliikkinsä ovat vuotaneet mirhaa, ja siksi hän on saanut lisänimen Mirhanvuodattaja. Demetrioksen muistopäivää vietetään 26.10.

Tessalonikan basilikassa, jossa Demetrioksen reliikit sijaitsevat, myydään pieniä 1 cm x 2 cm tyynyjä, joiden sisällä on pumpulia, joilla on pyyhitty Demetrioksen luita. Pyhiinvaeltajat ostavat mielellään tällaisia pyhitettyjä matkamuistoja. Niitä laitetaan hakaneuloilla vaatteisiin tai ikoninurkkaan. Tällaisia matkamuistoja voi ostaa monista kreikkalaisista luostareista ja kirkoista.

Keskustelun pohjaksi

Pohdi seuraavan raamatunkohdan valossa, miksi Johanneksen ilmestystä ei lueta ortodoksisessa kirkossa.

Minä näin, kuinka merestä nousi peto. Sillä oli kymmenen sarvea ja seitsemän päätä, ja kaikissa kymmenessä sarvessa oli kruunu ja jokaisen päähän oli kirjoitettu herjaava nimi.
Peto, jonka näin, muistutti leopardia, mutta sillä oli jalat kuin karhulla ja sen kita oli kuin leijonan kita. Lohikäärme antoi sille voimansa ja suuren vallan.
Minä näin, että yksi pedon päistä oli saanut surmaniskun mutta haava oli parantunut. Koko maailma ihmetteli petoa ja lähti seuraamaan sitä.
Ja kaikki kumarsivat lohikäärmettä, joka oli antanut pedolle sellaisen vallan. He kumarsivat myös petoa ja sanoivat: − Kuka on pedon vertainen, kuka pystyy taistelemaan sitä vastaan. (Ilm. 13:1−4.)

Keskustelun pohjaksi

Kuinka moni luokassa tietää, mistä luku 666 on peräisin? Mitä se tarkoittaa?

Pedon luku on Ilmestyskirjan jakeesta 13:18. Kreikan ja heprean kielessä ei aikaisemmin käytetty arabialaisia numeroita, vaan kirjaimilla oli oma lukuarvonsa. Aakkosten ensimmäinen kirjain sai lukuarvon 1. Aakkosten kymmenes kirjain sai lukuarvon 10, seuraava 20 jne. Aakkosten loppuosassa saa lukuarvon 100, seuraava 200 jne. Viimeinen aakkosten kirjain oli lukuarvoltaan 900. Nimistä pystyi laskemaan kirjainten avulla nimen lukuarvon. Pedon luvuksi Ilmestyskirja määritteli 666. Se voitiin saada erilaisilla kirjainyhdisteillä. Pedon lukuja voi saada tavalliset suomalaiset nimetkin. Pedon luvulla ei ole siis suurta ennustusarvoa.

Sanalaatikkotehtävä

Etsi sanalaatikosta Raamatun kirjoihin liittyviä nimiä.

Vain Ortodoksinen uskontokirja -sarjan käyttöön Ristikko1

Tehtävän ratkaisu

Sanalaatikosta löytyy MOOSES, JAAKOB, MATTEUS, MARKUS, JOEL, DANIEL, JOB, SAMUEL, FILEMON, JUUDAS, ESRA, ESTER.

Ristikkotehtävä

Ristisana Raamatun käytöstä

  1. 1. Moos. 3:1 Eläin?
  2. 3. Moos. 23:33 Puhui Moosekselle?
  3. 5. Moos. 8:14 Orjuuden maa?
  4. 1. Sam. 13:1 Kuningas?
  5. 2. Kun. 15:32 Ussian poika?
  6. 2. Aik. 29:22 Teuraseläin?
  7. Ps. 112:10 Mihin raukeavat jumalattomien toiveet?
  8. Matt. 5:13 Mauste?
  9. Mark. 9:4 Keskusteli Jeesuksen kanssa?
  10. 1. Kor. 13:13 Tärkeä asia Paavalin mielestä?
  11. Ilm. 14:1 Seisoi Siionin vuorella?
Vain Ortodoksinen uskontokirja -sarjan käyttöön Ristikko2

Tummennetulle riville muodostui sana: _______________________________

Muistatko kuka hän oli ?_____________________________________

Liite

Ristikon vastaukset

Vain Ortodoksinen uskontokirja -sarjan käyttöön Ristikko2 vastaukset

Pystysuoralle riville muodostuu sana KRYSOSTOMOS, kirkkoisä, jonka nimeä kantava liturgia on yleisin ortodoksisessa kirkossa.