1. Kirjauskonnot
Kirjan sivuilla 70–71 on tietolaatikot juutalaisuudesta, kristinuskosta ja islamista. Nämä ovat niin sanotut kirjauskonnot, joita yhdistää ajatus siitä, että kirjan teksti on Jumalan sanaa, joka on annettu ihmisille valitun profeetan kautta välitettäväksi. Uskonnot muodostavat myös historiallisen jatkumon ja niillä on hyvin paljon yhteisiä piirteitä. Kristinuskon erottaa juutalaisuudesta ja islamista ajatus Messiaasta, Jeesuksesta, joka Jumalan poikana sovittaa kaikki ihmiskunnan synnit. Juutalaiset yhä odottavat ennustettua messiasta eli vapahtajaa. Islamissa Jeesus on puolestaan mainittu ainoastaan ihmisenä, yhtenä profeetoista.
Ottakaa selvää ja keskustelkaa, miten aukeaman kuvat liittyvät näihin uskontoihin.
2. Prometheus-leiri
Sivun 72 tietolaatikoissa esitellään uskonnoton maailmankatsomus sekä 14–16-vuotiaille nuorille järjestettävä Prometheus-leiri. Leiristä kerrotaan tarkemmin yläluokilla, mutta tässäkin on lyhyt esittely paikallaan.
3. Tutkivaa oppimista pienryhmissä
Kirjauskontoja ja uskonnottomuutta käsitellessä on dialogi hyvä työskentelytapa. Sitä voidaan pohjustaa syventävällä tutkimuksella, jossa haetaan lisäselvitystä eri tietolähteistä pienissä ryhmissä. Tutkiva työskentely kannattaa keskittää jonkin kysymyksen ympärille esimerkiksi:
- Mitä yhteistä kirjauskonnoilla on?
- Mitkä ovat uskontojen syntyseudut?
- Miten uskonnot tulevat toimeen keskenään?
Uskonnottomuuden ollessa tutkittavana:
4. Mitkä voivat olla uskonnottoman ihmisen eettiset periaatteet, kun hänellä ei ole uskonnon antamia käskyjä/ohjeita? Tässä yhteydessä voi mainita humanistisen käsityksen oikeasta ja väärästä.
Kansainvälisen sekulaarin humanistisen ja eettisen liiton määritelmän mukaan humanismi on eettinen näkemys, jonka mukaan ihmisillä on oikeus ja velvollisuus antaa merkitys ja muoto omalle elämälleen. Se pyrkii nykyistä inhimillisempään yhteiskuntaan inhimillisten ja muiden luonnollisten arvojen sekä inhimillisten kykyjen, kuten järjen ja vapaan tutkimuksen, avulla. Se ei ole uskontoon pohjautuva eikä se hyväksy yliluonnollista todellisuuskäsitystä.