Papisto

Papisto voidaan jakaa kahteen pääluokkaan, alempaan ja ylempään papistoon.  Alempaan papistoon kuuluvat lukija ja ipodiakoni.  Jumalanpalveluksissa lukija käyttää pelkkää stikaria. Ipodiakonin eli alidiakonin asuun kuuluu stikarin lisäksi ristin muotoisesti olkapäiden  yli sidottu orari eli noin 10 cm leveä nauha. Diakonin liturgiseen asuun kuuluvat myös päällyshihat edellä mainitun ipodiakonin asun lisäksi. Ipodiakonit toimivat tavallisesti avustajina jumalanpalveluksissa joissa piispa on yksi sen toimittajista. Piispa siunaa kädellään lukijat ja ipodiakonit tehtäviinsä.

Apostolien kirjassa kerrotaan diakonien valitsemisesta. Kristinuskon alkuaikoina heidän tehtävänsä ei ollut niinkään jumalanpalveluksissa toimiminen, vaan apostolien avustaminen arkisissa asioissa kuten ruuan jakamisessa.  Tämä avustamisperiaate on yhdistetty myös tämän päivän diakonien ja diakonissojen tehtäviin erityisesti luterilaisessa kirkossa. Kristillisen kirkon ensimmäinen diakoni oli marttyyrikuoleman kärsinyt Stefanos (Ap. t. 6:1-7).

Alkukirkon aikana diakonien lisäksi apostolit asettivat kättenpäälle panemisen kautta seurakuntien johtoon kaitsijoita. Kreikankielinen sana  ἐπίσκοπος tarkoittaa itseasiassa valvojaa. Valvojat puolestaan asettivat työlleen jatkajia. Valvojat olivat piispan eli seurakuntien paimenen tai kaitsijan edeltäjiä.  Seurakuntien määrän kasvaessa valvojat tarvitsivat itselleen apulaisia sakramenttien (kaste ja ehtoollinen) toimittamiseen, opetustehtäviin ja seurakuntien johtamiseen. Tähän tehtävään he asettivat seurakuntien vanhempia miehiä eli presbyteerejä (kr. πρεσβύτερος). Presbyteerit edelsivät nykyistä pappeutta.

Pappeuteen vihittäessä diakonin orari yhdistyy yhdeksi kappaleeksi kaulan yli pujotettavaksi epitrakiiliksi. Ilman sitä pappi ei voi toimittaa pyhiä palveluksia. Lisäksi papin asuun kuuluvat vyö ja feloni. Se muistuttaa stikaria, mutta on etuosastaan lyhyempi.

Piispan asuun kuuluu papin asun lisäksi felonia muistuttava sakkos, mutta se on siihen verrattuna lyhempi sekä edestä että takaa. Epitrakiilin asemasta piispalla on olkapäille asetettava leveä vaate, omofori. Tämä kreikankielinen sana tarkoittaa sananmukaisesti ”olkapäillä kannettavaa” ja symboloi sitä, kuinka Kristus paimentaa eksyneen lampaan takaisin laumaan. Piispan paimenellista tehtävää kuvastaa myös hänelle kuuluva piispan sauva.

Tehtävä opettajan kanssa

Katso kirjan kuvaa sivulla 76 ja vastaa kysymyksiin.

1. Kuinka monta piispaa on kuvassa? Mistä voit tunnistaa heidät?
2. Mitä muita pappeuteen kuuluvia henkilöitä on kuvassa?
3. Nimeä heidät.
4. Mistä tunnistat heidät?

Liite
Liite
Liite

Tehtäviä verkossa
http://www.ortoboxi.fi/tuunaus/