Ikoni

Ikoni on maalattua kirkon opetusta. Perinteisesti se tulee maalata puulle. Väreinä käytetään maavärejä ja sideaineena kananmunan keltuaista. Siveltimien karvojen tulee olla peräisin eläinkunnasta. Maalaamiseen liittyy monia vaiheita. Ikoneita voidaan maalata myös lasille tai tehdä mosaiikkitekniikalla. Lisäksi ikoneita voidaan kaivertaa puuhun, kiviainekseen tai metalliin. Ikoni voi olla myös jollekin taustalle liimattu painettu kuva. Näissä kuvissa on usein koristeellinen kultaus. Vanhemmissa ikoneissa on erillinen suojus, riisa. Se peittää suurimman osan ikonista jättäen näkyviin lähinnä kasvot ja kädet.

Mikä tahansa kirkkoaiheinen henkilökuva ei ole ikoni. Ikonia ei voi maalata oman taiteellisen tulkinnan mukaisesti, koska silloin erottaisiin alkukuvasta. Ikonin maalaamista säätelevät tietyt periaatteet ja säännöt. Niissä on määritelty tarkkaan, miten joku henkilö tai tapahtuma tulee kuvata. Pyhiä ihmisiä esittävistä ikoneista voi tunnistaa sääntöjen perusteella, milloin kyseessä on marttyyri, munkki tai piispa. Sen sijaan eri ikonikoulukuntien värimaailmassa voi olla poikkeuksia. Ikoneja voi maalata, kun tuntee kirkon opetukset ja ikoneiden esitystavan.

Kirkkojen seiniin maalatut tai mosaiikkitekniikalla tehdyt pysyviksi tarkoitetut kristilliset kuva-aiheet eivät ole ikoneita sanan varsinaisessa merkityksessä. Niiden tarkoitus on kuitenkin ikonien tavoin opetuksellinen ja rukouselämää tukeva.

Ennen käyttöönottoa pappi siunaa ikonin vihmomalla sen pyhitetyllä vedellä. Kreikkalaisessa perinteessä ikoni voidellaan mirhalla. Ensimmäisenä ikonimaalarina pidetään apostoli Luukasta, joka maalasi Neitsyt Marian ikonin. Kodeissa ikoni tulee perinteisesti sijoittaa mahdollisuuksien mukaan huoneen itäiseen nurkkaan.

Ikonit voidaan jakaa eri luokkiin. Pääasiassa ikoneissa kuvataan Vanhan ja Uuden testamentin henkilöitä tai tapahtumia. Niissä kuvataan myös kirkkovuoteen liittyviä aiheita sekä pyhiä ihmisiä ja heidän elämäänsä liittyviä tapahtumia. Elämänkertaikoneissa, kuten ikonissa pyhittäjä Herman Alaskalaisesta, kuvataan henkilön elämään liittyvät tärkeimmät tapahtumat.

Ikoneihin liittyy ihmeitä. Niiden edessä kannetut rukoukset ovat saaneet aikaan jotakin sellaista, mitä ei voi ihmisjärjellä selittää. Ihmeet liittyvät yleensä parantumiseen sairaudesta, puolison löytymiseen tai lapsen saamiseen. Se voi olla myös jokin muu ihmisen elämäntilanteeseen liittyvä asia, jonka toteutumista on pidetty mahdottomana. Suomessa tällaisia ikoneita on Valamon ja Lintulan luostareissa, Uspenskin katedraalissa Helsingissä ja Ortodoksisessa kirkkomuseossa Kuopiossa.

Tehtävä opettajan kanssa

1. Millaisia ikoneja on kodissasi?

2. Katso netistä kuvahaulla ”ortodoksinen ikonitaide”. Mitä tuttuja ikoneja siellä on?

3. Voiko ikoneissa olla eläimiä?
Niitä löytyy useistakin ikoneista. Jouluikoni on ehkä tutuin. Myös ikoneissa Jeesuksen kaste ja Palmusunnuntai on eläimiä.

Liite