Liturgiset värit

Liturgisilla väreillä on symbolinen merkitys. Ne liittyvät kirkkovuoden kiertoon ja sen aikana vietettäviin kirkkojuhliin ja korostavat niiden sanomaa ja merkitystä. Esimerkiksi paaston ajan violetti väri korostaa katumuksen merkitystä. Ortodoksisen kirkon lisäksi värisymboliikkaa käytetään muissakin kristillisissä kirkoissa, kuten katolisessa ja luterilaisessa, hieman toisistaan poikkeavalla tavalla. Esimerkiksi ortodoksisessa kirkossa hautauksen yhteydessä pappi käyttää valkoista felonia (ylösnousemuksen väri), kun taas muissa kirkoissa pappi pukeutuu mustaan liturgiseen asuun.

Värisymboliikka ei liity yksistään kirkkotekstiileihin ja jumalanpalveluspukuihin. Myös ikonitaiteessa noudatetaan pääsääntöisesti määrättyä värisymboliikkaa. Selkeimmin tämä tulee esille Kristuksen ja Neitsyt Marian ikoneissa.

Kristus-ikonissa Kristuksella on päällään kaksi viittaa. Ne symboloivat hänen kahta luontoaan. Punainen alusviitta merkitsee Kristuksen jumaluutta. Syntymänsä kautta Kristus otti päällensä ihmisluonnon. Sitä kuvastaa ikonissa olevan päällysviitan sininen väri.

Neitsyt Marian ikoneissa hänen päällään on tavallisesti punainen tai punasävyinen viitta. Se voi olla myös sinivihreä. Ikoneissa vähemmän esillä oleva alusviitta on sininen. Värien tulkinta on päinvastainen Kristuksen ikoniin verrattuna. Neitsyt Maria oli ihminen (sininen alusviitta), mutta hän sai päälleen pyhän tehtävän ja hänestä tuli Jumalan synnyttäjä. Sitä kuvastaa hänen päällään oleva punainen viitta.

Tehtävä opettajan kanssa

Valitse kaunein liturginen väri ja suunnittele kuvioitu kangas, josta voisi valmistaa piispan puvun.

Liite