Kristus nousi kuolleista!

Evankeliumeissa kerrotut tapahtumat, Kristuksen ristiinnaulitseminen ja kaikki hautaamiseen liittyvät asiat ja lopulta ylösnouseminen, tapahtuivat pienellä alueella Jerusalemin kaupungissa. Tuolla paikalla sijaitsee tänä päivänä Pyhän haudan kirkko. Se ei ole nimestään huolimatta yksi kirkko, vaan suojattu alue, jonka sisällä on lukuisia kirkkoja ja pyhiä paikkoja.

Golgata ja hauta sijaitsivat Jeesuksen elinaikana kaupungin muurien ulkopuolella. Golgata on valkoista kalkkikiveä ja se muistuttaa ihmisen pääkalloa. Joskus ikoneissa, missä kuvataan Kristuksen ristiinnaulitsemista, on kuvattuna pääkallo ristin alaosaan. Perimätiedon mukaan Kristus ristiinnaulittiin Adamin, ensimmäisen ihmisen haudan päälle. Pääkallo kuvaa Adamin hautaa.

Alue tunnettiin jo varhain Kristuksen hautapaikkana. Keisari Konstantinus Suuri rakennutti paikalle basilikakirkon 300-luvulla. Kaivausten yhteydessä Konstantinuksen äiti Helena löysi Kristuksen ristin. Ristit oli haudattu vanhaan vesisäiliöön. Paikan lähellä kasvoi iso basilikapensas. Tämän vuoksi Kreikassa on tapana, että suurena perjantaina kansalle jaetaan basilikan oksia ja niitä ripustetaan suureen Kristuksen ristiin.

Ristiretkiajalla määriteltiin pyhän haudan kirkon hoitajat. Kirkon tärkeimpiä osia hoitavat ortodoksit, armenian apostolinen kirkko ja katoliset. Pienempiä vastuualueita jaettiin vielä 1800-luvulla. Osan kirkon hoidosta saivat koptit, Etiopian ortodoksit ja syyrialaisortodoksit. Koko kirkon avain on islaminuskoisella perheellä.

Kristuksen hauta avattiin vuonna 2016. Edellisen kerran hauta avattiin 450 vuotta sitten.  Hautaluolassa on marmorilaatta, jonka alla on kivi jossa Kristuksen arvellaan maanneen. Hauta pystyttiin ajoittamaan 2000 vuotta vanhaksi.

Tehtävä opettajan kanssa

Selvittäkää netin avulla mitä evankeliumissa ja pyhässä perimätiedossa kerrottuja asioita Pyhän haudan kirkon sisällä sijaitsee.

Vastaus: Golgata (ristiinnaulitsemisen paikka), voitelukivi (missä Kristuksen ruumis voideltiin), hautaluola, luola haudan edessä, jossa enkelit ilmestyivät, ristin löytämisen paikka

Liite