Pääsiäinen kirkossa

Pääsiäisyönä kirkossa esitetään jumalallinen näytelmä. Ihmiset tulevat ennen puoliyötä hämärään kirkkoon, jossa ei ole juuri lainkaan valoa. Symbolisesti kirkko kuvaa Kristuksen hautaa. Kun kello lyö kaksitoista, papisto aloittaa laulun, ”Sinun ylösnousemustasi Kristus Jumala”, alttarissa ja tuo tulen kuninkaan ovien kautta ensimmäisten ihmisten tuohuksiin. Valo leviää koko kirkkoon.

Lyhdyn kantaja, papisto, kuoro ja koko kirkkokansa siirtyy laulaen kirkosta ulos. Kirkko tyhjennetään (= hauta on tyhjä). Koko kirkkokansa ja papisto kiertää kirkon laulaen ”Sinun ylösnousemustasi Kristus Jumala”. Saatto kuvaa haudalle tulevia mirhantuojanaisia. Joskus sanotaan, että ristisaatto kuvaa kasteelle meneviä katekumeeneja.

Kaikki pysähtyvät suljettujen kirkon ovien eteen. Siinä aloitetaan laulu: ”Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi.” Papisto sanoo ensimmäisen kerran pääsiäistervehdyksen: ”Kristus nousi kuolleista”, johon kansa vastaa ”Totisesti nousi”.

Kreikassa papisto koputtaa kirkon ovelle kuin kysyäkseen ”onko siellä ketään?”.  Nyt kirkon kaikki valot on sytytetty. Kansa saapuu laulaen pääsiäisveisua valoisaan kirkkoon kuin se olisi valoisa hauta. Jumalanpalvelus jatkuu pitkälle aamuyölle ja on luonteeltaan iloinen. Pääsiäistervehdyksiä toistetaan useilla kielillä. Myös evankeliumiteksti (Joh. 1: 1-17) luetaan useilla eri kielillä.

Pääsiäisestä alkaa 50 päivää kestävä jakso, jolloin kirkossa ei polvistuta tai kumarruta maahan saakka ehtoollislahjojen siunaamisen yhteydessä.

Pääsiäisyön palvelus Pyhän haudan kirkossa

Pyhän haudan kirkossa on Suurena lauantaina päivällä erityinen ”Valon jumalanpalvelus”. Siinä Jerusalemin patriarkka menee Pyhän haudan kappeliin, Kristuksen haudalle suuren kirkkokynttilän kanssa. Siellä kirkkokynttilä syttyy palamaan salaisella tavalla. Patriarkka tulee ulos hautakappelista palavan kynttilän kanssa ja jakaa ”ylösnousemuksen valon” kirkkokansalle. Palveluksessa Pyhän haudan kirkossa tungos on valtava ja pyhiinvaeltajat jonottavat kirkkoon pääsyä jo edellisestä illasta lähtien. Varsinaisessa Pyhän haudan pääsiäisyön palveluksessa papisto ei enää käytä tuohuksia. Sen sijaan kirkkokansan keskuudessa tuohukset ovat käytössä.

Tehtävä opettajan kanssa

Etsikää netistä pääsiäistervehdyksiä eri kielillä.

Liite
Liite