Luterilainen kirkko Suomessa

 Luterilainen kirkko on jaettu yhdeksään hiippakuntaan (Turku, Tampere, Oulu, Mikkeli, Porvoo, Kuopio, Lapua, Helsinki ja Espoo).  Kutakin hiippakuntaa johtaa piispa. Hiippakunnat on jaettu rovastikuntiin, joiden alaisuuteen kuuluu seurakuntia. Luterilaisen kirkon johtajaa kutsutaan arkkipiispaksi. Hänen piispanistuimensa ja kirkon keskushallinto sijaitsevat Turussa. Nykyinen arkkipiispa on Tapio Luoma. 

Sisäkuva luterilaisesta kirkosta sivulla 14

Kuvassa vasemmalla olevaa katettua rakennelmaa kutsutaan saarnastuoliksi. Pappi pitää sieltä seurakuntalaisille opetuspuheen eli saarnan. Samanlaisen rakennelman voi nähdä esimerkiksi kreikkalaisissa ortodoksisissa kirkkorakennuksissa. Ne eivät kuitenkaan ole saarnastuoleja vaan paikkoja, joista diakoni lukee liturgiassa evankeliumitekstin. Jos diakonia ei ole, pappi lukee evankeliumin kuninkaan ovien edessä ambonilla.  Suomen ortodoksisissa kirkoissa ei ole erillistä korotettua paikkaa evankeliumin lukemiselle. Pappi tai diakoni lukee sen ambonilla. Myös luterilainen pappi lukee evankeliumin alttarilla kirkon etuosassa.

Tehtävä opettajan kanssa: Katso kirkon sisäkuvaa ja pohdi, mitä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia voit havaita omaan kirkkoosi verrattuna.

Liite