Maailmanlaajuinen kirkko

Ortodokseja on maailmassa nykyään noin 260 miljoonaa. Ortodoksiseen kirkkoon kuuluu neljä niin sanottua vanhaa patriarkaattia. Ne ovat Konstantinopoli (ensimmäinen vertaistensa joukossa), Aleksandria, Antiokia ja Jerusalem. Myös Rooma oli yksi patriarkaateista ennen kristillisen kirkon jakaantumista katoliseen ja ortodoksiseen kirkkoon vuonna 1054. Maantieteellisesti Konstantinopolin patriarkaattia on hieman hankala määritellä, koska siihen kuuluu ortodoksisia paikalliskirkkoja kaikilla mantereilla. Aleksandrian patriarkaatti (keskuspaikka Aleksandria) käsittää pääasiassa Afrikan, ja Antiokian patriarkaatin (Damaskos) alueita ovat Syyria, Jordania ja Libanon. Jerusalemin patriarkaatilla (Jerusalem) on osittain samoja alueita Antiokian patriarkaatin kanssa.

Aleksandrian patriarkaattia lukuun ottamatta kaikille patriarkaateille on yhteistä se, että niiden jäsenistä suurin osa asuu kyseisen maan tai alueen ulkopuolella. Patriarkaattien jumalanpalvelus- ja hallintokieli on kreikka. Antiokian patriarkaatti käyttää arabian kieltä.

Vanhojen patriarkaattien lisäksi on aikanaan Konstantinopolista irtaantuneita uusia patriarkaatteja: Venäjän, Serbian, Romanian, Bulgarian ja Georgian patriarkaatit. Itsenäisiä eli autokefaalisia kirkkoja ovat Kypros, Kreikka, Puola, Albania, Tsekki ja Slovakia ja Amerikka (vain Moskovan patriarkaatti on tunnustanut Amerikan autokefalian). Osittain itsenäisiä eli autonomisia kirkkoja ovat Siinain Pyhän Katariinan luostariyhteisö ja Suomi. Viron, Japanin, Kiinan ja Ukrainan autonomista asemaa ei ole tunnustettu yleisortodoksisesti. Autokefaalisen ja autonomisen kirkon johtaja on arkkipiispa.

Eurooppalainen ortodoksisuus laajeni huomattavasti Euroopan unionin laajentumisen sekä Neuvostoliiton hajoamisen ja Baltian sekä Balkanin maiden itsenäistymisen myötä. Väestömäärältään Suomen ortodoksista kirkkoa suurempia ortodoksivähemmistöjä on muun muassa Latviassa ja Liettuassa. EU:n alueella on noin 14 miljoonaa ortodoksia.

Tehtävä opettajan kanssa

Katsokaa video patriarkka Bartolomeoksen vierailusta. Tunnistatko kuka on patriarkka?

Liite