10. Muhammedin tehtävä profeettana

Tavoitteet

 • Oppilas tutustuu islamilaiseen perimätietoon siitä, miten profeetta Muhammed on saanut Allahilta ensimmäiset Koraanin jakeet.

 • Oppilas oppii nimitykset al Nur -vuori ja Hira-luola.

 • Oppilas oppii enkeli Jibrilin nimen.

Opetusvinkit

 • Selitetään, että islamin mukaan Allah on armollinen ja rakastaa kaikkia ihmisiä. Islam opettaa, että Allah on lähettänyt kaikille kansoille profeettoja johdattamaan ihmisiä ja opettamaan Allahin merkkejä. Allahin on kerrottu lähettäneen myös kirjoja johdatuksesi, jotta ihmiset voisivat kulkea oikealla tiellä.

 • Opetusta voi ohjata seuraavilla kysymyksillä:

  1. Islam opettaa, että Profeetta sai johdatuksen Allahilta. Missä ja milloin tämä tapahtui? Mitkä olivat vuoren ja luolan nimet?
  2. Kuka oli Jibril?
  3. Kuka oli kertomuksen mukaan ensimmäinen nainen, joka uskoi, että Muhammed oli Allahin profeetta ja lähettiläs?
  4. Kuka oli kertomuksen mukaan ensimmäinen nuori, joka uskoi, että Muhammed oli Allahin profeetta?

Opetusmateriaali

 • Voidaan käyttää karttaa, jotta oppilaat hahmottavat, missä sijaitsee Mekan kaupunki. Opettaja voi käyttää lisäksi kuvia Mekasta, al Nur -vuorelta sekä Hira-luolasta.

 • Sivun 43 kuvassa on Adamin vaari Abdullah istumassa sohvalla. Hän kertoo lapsille, kuinka Allah kutsui Muhammedia profeetaksi. Perimätiedon mukaisen kertomuksen mukaan profeetta Muhammedin isoisä Abd al Muttalib uskoi yhteen Jumalaan ja seurasi profeetta Ibrahimin uskontoa. Hän huolehti Kaabasta ja tarjosi pyhiinvaeltajille ruokaa ja vettä Zamzam-lähteestä. Useat mekkalaiset uskoivat moniin erilaisiin jumaliin. Mekkalaiset palvoivat patsaita, ja he kohtelivat köyhiä huonosti ja tekivät monia muita vääryyksiä.

 • Sivun 45 kuvassa näkyy al Nur- eli Valo-vuorella oleva Hira-luola ja se, miten taivaallinen valo tulee luolasta ulos. Hira-luola oli perimätiedon mukaisessa kertomuksessa paikka, jonne Muhammed meni usein palvomaan Jumalaa ja miettimään maailmankaikkeutta. Muhammed uskoi yhteen ja ainoaan Jumalaan, joka on luonut taivaan ja maan. Profeetta Muhammed ei hyväksynyt niitä vääryyksiä, joita mekkalaiset tekivät. Hän halusi auttaa mekkalaisia tulemaan uskoon ja palvelemaan yhtä Jumalaa. Eräänä päivänä profeetta Muhammed paastosi Hira-luolassa. Hänen eteensä ilmestyi enkeli Jibril. Enkeli sanoi, että Allah on valinnut Muhammedin profeetakseen ja että Hän lähettää Muhammedin armona ihmisille ja johdatukseksi Jumalan tielle. Hän kertoi, että ihmisten tulee palvoa vain yhtä ainoaa Jumalaa, Allahia, joka kehottaa heitä tekemään hyvää ja kieltää pahan.

  Perimätiedon mukaisessa kertomuksessa Muhammed sai tuolloin Allahilta ensimmäiset Koraanin jakeet. Hän oli 40-vuotias. Jibril oli lähtenyt, ja Muhammed jäi yksin miettimään, mitä hänelle oli tapahtunut. Hän palasi al Nur -vuorelta kotiin. Muhammed pyysi vaimoansa Khadijaa peittelemään hänet. Sen jälkeen hän kertoi Khadijalle, miten enkeli Jibril oli ilmestynyt hänelle ja mitä Jibril oli sanonut. Khadija uskoi heti miestänsä ja otti ilosanoman vastaan. Khadija uskoi, että Jumala oli valinnut Muhammedin profeetaksi. Khadija oli ensimmäinen nainen, joka uskoi, että Muhammed oli Jumalan profeetta ja lähettiläs. Ensimmäinen lapsi, joka uskoi profeetta Muhammediin, oli hänen serkkunsa Ali bin Abu Talib.

 • Sivujen 46–47 kuvassa mekkalaiset kuuntelevat profeetta Muhammedin sanomaa. Perimätiedon mukaisessa kertomuksessa Allah lähetti Jibrilin profeetta Muhammedin luokse monta kertaa. Pian ensimmäisen ilmestyksen jälkeen Jibril ilmoitti, että Muhammedin täytyy esiintyä profeettana. Tämä tarkoitti, että hänen piti kertoa Quraish-heimolle sekä muille mekkalaisille, että on olemassa vain yksi Jumala, Allah, joka on kaikkien Luoja. Hänen tehtävänsä oli kutsua ihmisiä uskomaan Allahiin ja kertoa heille, että hän, Muhammed, oli Allahin lähettiläs. Allah lähetti hänet viestillään puhdistamaan heidät, lukemaan heille Allahin merkkejä ja opettamaan heille viisauden ja kirjan. Osa mekkalaisista kuunteli ja omaksui islamin, mutta osa ei hyväksynyt uskontoa, ja he painostivat ja ahdistelivat Profeettaa sekä muita muslimeja. Profeetan setä Abu Talib tuki ja suojeli Profeettaa.

Tehtävien vastauksia

2. Ympyröi oikea vaihtoehto. 

Hira-luola on arabiaksi

a. gar-vuori
b. ghar-Hira
c. ghar Mekka.

Oikea vastaus: b. ghar-Hira

3. Ympyröi oikea vaihtoehto.

Muhammed meni aina al Nur -vuorelle, jossa oli Hira-luola. Hän meni sinne

a. katsomaan luontoa
b. palvomaan Jumalaa
c. miettimään, miten voisi pelastaa kansansa.

Oikea vastaus: b. palvomaan Jumalaa

4. Ympyröi oikea vaihtoehto.

Ensimmäinen nainen, joka uskoi, että Muhammed oli Jumalan profeetta ja lähettiläs, oli nimeltään

a. Khadija
b. Asma
c. Hawa.

Oikea vastaus: a. Khadija