12. Rakastan profeetan jälkeläisiä

Tavoitteet

 • Oppilas tutustuu Profeetan jälkeläisiin ja termeihin ahl al bait, ahl al kisa, profeetan perhe, talonväki, Muhammedin jälkeläiset.

 • Oppilas ymmärtää, miten tärkeä ahl al bait, ali Muhammed on muslimeille.

 • Oppilas tutustuu Fatima Zahran tärkeään rooliin muslimeille.

Opetusvinkit

 • Koraani mainitsee profeetan perheen monissa suurissa, esimerkiksi 42:23, 33:33. ”Sano: En minä pyydä teiltä siitä muuta palkkaa kuin sukulaisrakkautta.” (42:23) Kun Profeetta perimätiedon mukaan ilmoitti muslimeille tämän jakeen, he ihmettelivät ja kysyivät Profeetalta, keitä olivat Profeetan sukulaiset, joita heidän tulisi rakastaa. Profeetta Muhammed vastasi muslimeille, että hänen sukulaisensa ovat Ali, Fatima, Hassan ja Hussein.

  On kerrottu, että Fatima bint Muhammed syntyi Mekassa viisi vuotta sen jälkeen, kun hänen isästään Muhammedista oli tullut Allahin profeetta ja lähettiläs.

  Profeetta Muhammedin tytärtä Fatimaa kutsuttiin monilla nimillä, kuten Tahira, mikä tarkoittaa puhdasta. Hän oli hyvin kaunis, ja hänen kasvonsa säteilivät samoin kuin hehkuva valo. Kun Fatima meni rukoilemaan mihrabiin, hänen kasvonsa heijastivat ja täyttivät sen valolla.

  Profeetta Muhammed ja Khadija ottivat Ali bin Abu Talibin hoiviinsa, ja tämä muutti pienenä Profeetan luokse asumaan. Ali oli ensimmäinen lapsi, joka uskoi profeetta Muhammediin. Ali uskoi, että Muhammed oli Jumalan profeetta ja lähettiläs. Profeetta Muhammad kasvatti Alin, opetti ja ohjasi häntä. Ali sai Profeetalta islamin sharian eli islamin lain, joka on oikea tie Jumalan ohjeiden noudattamiseen Koraanin kautta ja profeetta Muhammedin sunna. Ali säilytti Koraania, sen tulkintaa sekä sääntöjä. Profeetta valmisti Alia ottamaan hoitaakseen johtajan tehtäviä hänen kuolemansa jälkeen. Ali suojeli profeetta Muhammedia ja taisteli tämän rinnalla.

  Fatima Zahra suri paljon äitinsä Khadijan kuolemaa. Hän oli nuori ja kantoi suuren vastuun huolehtiessaan isänsä hyvinvoinnista. Fatimaa kutsuttiin nimellä Umm Abiha eli isänsä äiti. Hän itki ja suri suuresti, kun Quraish-heimo vainosi hänen isäänsä heittäen tämän päälle roskia ja kiviä sekä tiellensä piikkejä. Profeetta Muhammedin tytär Fatima oli harras ja rakastava tytär. Fatima eli koko elämänsä palvellen Allahia. Fatima seurasi isäänsä, oppi Koraania, sen tulkintaa ja lainoppia. Fatima päätyi opettamaan musliminaisia Medinassa ja oli aina isänsä vierellä tukemassa tätä. Jibril ilmoitti profeetta Muhammedille ilosanoman, että Fatima Zahra bint Muhammed on oleva yksi neljästä merkittävästä naisesta, joille on luvattu paikka Paratiisissa. Myös Khadija on oleva Paratiisissa äitinsä kanssa ja Mariam bint Imran sekä Asia, Faaroan vaimo.

  Profeetan muutettua Medinaan Fatima Zahra meni naimisiin Profeetan serkun, Ali bin Abu Talibin kanssa. Fatimalle ja Alille syntyi kaksi poikaa, Hassan ja Hussein, ja kaksi tyttöä, Zainab ja umm Kulthum. Profeetta Muhammed oli onnellinen, kun Fatima ja Ali saivat lapsia, ja hän rakasti heitä paljon, leikki heidän kanssaan ja huolehti heistä. Fatima Zahra oli tärkeä nainen, koska hän oli esimerkkinä kaikille musliminaisille ja miehille. Fatima Zahra, Ali bin Abu Talib ja heidän poikansa Hassan ja Hussein olivat tärkeitä profeetta Muhammedin elämässä, ja hän kutsui heitä nimillä ahl al bait Muhammed, ali Muhammed eli Muhammedin jälkeläisiksi ja profeetan perheeksi.

  Profeetta Muhammed pyysi muslimeita rakastamaan ja seuramaan perheensä esimerkkiä, koska Profeetan perhe seuraa Allahia, Koraania ja profeetan esimerkkiä. Koraanissa, Väittelyn jakeessa (Koraani 3:61), mainitaan, miten profeetta Muhammed kutsui Fatiman, Alin sekä heidän poikansa Hassanin ja Husseinin Najraniin väittelyyn kristittyjen kanssa.

  Kerran Hassan ja Hussein sairastuivat. Fatima ja Ali päättivät paastota kolme päivää Jumalalle, jotta pojat parantuisivat. Fatima ja Ali täyttivät valansa ja ruokkivat orpoja, köyhiä ja sotavankeja. Ensimmäisenä päivänä Fatima valmisti leipää. Kun perhe valmistautui syömään, ovelle saapui köyhä, joka tarvitsi ruokaa. Fatima ja Ali antoivat heti köyhälle heidän ruokansa. Fatima ja Ali joivat vain vettä ja menivät nukkumaan tyhjällä vatsalla. Seuraavana päivänä he paastosivat jälleen ja Fatima valmisti ruokaa illaksi. Ovelle saapui silloin orpo, jolla oli nälkä. Fatima ja Ali tarjosivat orvolle ruokansa. Kolmantena päivänä heidän taas paastotessaan ovelle tuli sotavanki, ja he ruokkivat tätä parhaalla ruoalla. Fatima ja hänen perheensä jäivät jälleen ilman ruokaa. He olivat väsyneitä mutta iloisia, että he olivat ruokkineet vähempiosaisia Jumalan tähden.

 • Oppikirjan kuvassa sivulla 58 näkyy Medinassa Profeetan moskeijan vieressä kaksi taloa sekä Alin ja Fatiman talo, jonka ovella on köyhä mies kädessään ruokaa. Kuvassa näkyy, millaisiksi talot rakennettiin siihen aikaan, sekä vaatemallit ja ruukut, joissa säilytettiin vettä.

 • Oppikirjan sivuilla 54–55 opettaja voi esitellä kuvan paikkana, jossa sijaitsi Profeetan koti Medinassa sekä alkuperäinen Profeetan moskeija (al masjid al nabawi).