12. Rukoukseen valmistautuminen

Rukoukseen valmistautuminen

Tavoitteet

 • Oppilas tutustuu siihen, miten salat eli rukous on merkittävin tapa palvoa Allahia.
 • Oppilas tutustuu siihen, miten salat eli rukous on islamin pilari. (Koraani 4:103, 19:31)
 • Oppilas tutustuu merkkeihin siitä, että rukous on jokaisen muslimin velvollisuus. (Koraani 4:103 )
 • Oppilas oppii, että muslimi rukoilee viisi kertaa päivässä. Päivän rukoukset ovat aamurukous eli salat al fajr, keskipäivän rukous eli salat al zuhr, iltapäivän rukous eli salat al asr, auringonlaskun rukous eli salat al maghrib ja illan rukous eli salat al isha. Nämä rukoukset toistetaan aina samalla tavalla, ja ne koostuvat liikesarjoista, joita arabiaksi kuvataan sanalla raka. Aamurukous koostuu kahdesta liikesarjasta eli rakasta, zuhr, asr ja isha koostuvat neljästä rakasta ja maghrib kolmesta rakasta.
 • Oppilas tutustuu siihen, miten muslimi valmistautuu rukoukseen.

Opetusvinkit

Johdantokysymyksinä voidaan käyttää seuraavia:

 1. Kuka osaa jo rukoilla?
 2. Kuka on käynyt moskeijassa perjantairukouksessa eli salah al jumuassa?
 3. Montako kertaa rukoillaan päivässä?
 4. Kuka tietää rukousten ajat?
 5. Kuka osaa rukouskutsun (adhan)?
 6. Ketkä osaavat tehdä rukouspesun, wudun?
 7. Kuka tietää rukoussuunnan, qiblan?

Kerrotaan, miten rituaalinen puhtaus on tärkeää islamissa ja miten ilman wudua ei voi rukoilla. Uskovaisten täytyy pestä kasvot ja kädet kyynärpäätä myöten ja pyyhkiä pää ja jalat nilkkoja myöten (Koraani 5:6). Opettaja voi mainita halutessaan, että erikoistilanteissa, jos ei ole vettä, rituaalisen pesun (wudun) sijasta suoritetaan tayamum. Tällöin puhdistautumiseen käytetään esimerkiksi hiekkaa. Tayamum tarkoittaa puhdistautumista ilman vettä.

Katsotaan videolta, miten voi valmistautua rukoukseen.

Sivujen 160–161 kuvasta opettaja voi ohjata oppilaita katselemaan, miten päivä alkaa ja loppuu. Opettaja voi kertoa, että muslimin täytyy rukoilla viisi kertaa päivässä eri aikoina. Opettaja pyytää oppilaita katselemaan auringon kulkua kuvasta. Kuvassa näkyy moskeija ja auringon nousu. Se kertoo, että on aamurukouksen aika eli fajr, joka on päivän ensimmäinen rukous.

Kuvassa näkyy aurinko, joka on keskellä taivasta. Se tarkoittaa, että on keskipäivän rukouksen aika eli zuhr, joka on päivän toinen rukous. Sitten kuvassa näkyy, että aurinko kallistuu alas. Se kertoo, että on iltapäivärukouksen aika eli asr, joka on päivän kolmas rukous. Opettaja jatkaa kertoen kuvasta, että on auringonlaskun aika. Se kertoo, että on auringonlaskun rukouksen eli maghribin aika, joka on päivän neljäs rukous. Kuvassa viimeinen vaihe on kuun näkyminen pimenevällä taivaalla, joka viittaa pimeyden laskeutumiseen. Se kertoo, että on myöhäisen iltarukouksen tai yörukouksen eli ishan aika.

Opettaja kertoo rukouksien ajoista, että nämä rukoukset toistetaan aina samalla tavalla, ja ne koostuvat liikesarjoista, joita arabiaksi kuvataan sanalla raka. Aamurukous koostuu kahdesta liikesarjasta, zuhr, asr ja isha koostuvat neljästä rakasta ja maghrib kolmesta rakasta. Opettajan on hyvä mainita rukouskutsu ja siirtyä sivun 162 kuvaan.

Sivun 162 kuvassa pojat suorittavat rukouspesun eli wudun. Pesuun kuuluu käsien pesu kyynärpäitä myöten, kasvojen pesu niin, että myös suu ja nenä kastellaan, pään pyyhkiminen sekä jalkojen pesu tai pyyhkiminen. Rukousta ennen tulee tehdä wudu, jos se on rikkoutunut rukousten välillä. Wudun rikkoo vessassa käyminen tai ilmavaivat.

Sivun 163 kuvassa huomataan, mihin suuntaan muslimi rukoilee. Rukoussuunta on kohti Kaabaa. On hyvä mainita, että kaikki muslimit rukoilevat pakolliset rukouksen kohdat arabian kielellä. Arabia on Koraanin kieli.

Perjantai on päivänä tärkeä muslimeille, koska se on perjantairukouksen, al jumuan, päivä. Koraanissa on perjantain suura, suurat al jumua. Allah on luonut ihmiset ja jinnit, jotta he palvoisivat Häntä (koraani 51:56), ja rukous on tärkein tapa palvoa Allahia. Rukouksessa kiitämme Häntä, pyydämme Häneltä apua ja johdatusta oikealle tielle, siratal mustaqim.

Tehtävät ja vastaukset

1. Katso kuvia ja kirjoita kuvan viereen rukouksen nimi. Lopuksi väritä kuvat.

Oikeat vastaukset:

 • Aamurukouksen aika eli fajr salah
 • Keskipäivän rukouksen aika eli zuhr salah
 • Iltapäivärukouksen eli asr salahin aika
 • Auringonlaskun rukouksen eli maghrib salahin aika
 • Myöhäisen iltarukouksen tai yörukouksen eli isha salahin aika

2. Etsi rukousten nimet tekstistä.

Fajr, adhan, zuhr, masjid, zsr, Kaaba, al masjid al Haram, maghrib, qibla, wudu, isha

Oikeat vastaukset: fajr, zuhr, asr, maghrib ja isha

2. Ympyröi oikea vaihtoehto.

a) kuusi kertaa
b) kolme kertaa
c) viisi kertaa.

Oikea vastaus: c) viisi kertaa

3. Ympyröi oikea vaihtoehto.

Wudu tarkoittaa

a) tervehdystä
b) rukouspesua
c) maghribia.

Oikea vastaus: b) rukouspesua