13. Teen rukouksen

Teen rukouksen

Tavoitteet

 • Oppilas oppii rukouksen liikkeet (takbir, ruku, sujud, tashahud, taslim).
 • Oppilas oppii, kuinka monta kertaa muslimi rukoilee päivässä. (Koraani 2:43)
 • Oppilas tutustuu rukoukseen.
 • Oppilas oppii, miten rukoillaan.
 • Oppilas oppii, mitä luetaan rukouksessa.
 • Oppilas oppii, millä kielellä luetaan rukous (arabiaksi, koska arabia on Koraanin kieli).

Opetusvinkit

Johdantokysymyksiä:

 1. Montako kertaa muslimi rukoilee päivässä?
 2. Osaatko luetella rukousten nimet?
 3. Montako rakaa jokaisessa rukouksessa on?
 4. Miten rukoillaan?
 5. Mitkä ovat rukouksen liikkeiden nimet?

Opettaja voi ripustaa taululle rukousta ja sen liikkeitä kuvaavan julisteen. Opettaja voi myös käyttää mahdollisesti esimerkiksi kirjastosta ja Internetistä löytyviä lapsille tarkoitettuja animaatioita, joissa ohjataan, kuinka rukoillaan.

Sivun 164 kuvassa Hajar ja Amina-mummo ovat laittamassa rukousmattoja valmiiksi zuhr-rukousta varten. Mummo opettaa Hajaria rukoilemaan. Rukouksen ehtoina ovat, että ensin täytyy seisoa Kaabaan päin, mikä on muslimin qibla eli rukoussuunta. Sen jälkeen täytyy ilmaista mielessä aikomus eli niyah, jossa ilmoitetaan, että aiot rukoilla zuhr-rukouksen.

Sivun 165 kuvassa Hajar kohottaa molemmat kädet korvien tasolle ja tekee takbirin lausumalla Allahu akbar. Tämä aloittaa ensimmäisen rakan eli rukouksen liikesarjan.

Takbirin jälkeen osa muslimeista laittaa kätensä suorina vartalon sivuille luettaessa al fatihaa eli Avauksen suuraa ja osa muslimeista laittaa oikean kämmenen vasemman kämmenensä päälle käsien ollessa rinnan päällä. Fatihan jälkeen luetaan toinen suura, joka tässä tapauksessa on al ikhlas eli Vilpittömän uskon suura.

Sivun 166 kuvassa Hajar tekee rukun, kun hän laittaa kädet polvilleen ja kumartuu alas lausuen ylistyksen Subhana rabbi al adhim, joka tarkoittaa suomeksi ”ylistys Herralleni”.

Sivun 166 kuvassa Hajar tekee sujudin, kun hän menee polvilleen alas maahan ja asettaa molemmat kämmenet, isovarpaat ja otsan maahan. Tätä asentoa kutsutaan sujudiksi ja siinäkin lausutaan ”Subhana rabbi al ala”, joka tarkoittaa ”kunnia Korkealle Herralleni”. Sujud tehdään kaksi kertaa. Sitten toistetaan toinen raka, jonka toisen sujudin jälkeen jäädään polville istumaan.

Sivun 167 kuvassa Hajar on jäänyt istumaan polville ja lausuu tashahudin. Tashahud tehdään aina toisessa ja viimeisessä rakassa.

Kun rukous päätetään, voidaan sanoa tervehdykset istuma-asennossa, ja lähettää tervehdys profeetta Muhammedille.

Sitten tervehditään enkeleitä. Kuvassa Hajar tervehtii enkeleitä kääntäen kasvonsa oikealle ja vasemmalle lausumalla:

Al salamu alaikum wa rahmatullahi wa barakatuh.

Rauha teille kaikille ja Allahin armo ja siunaukset.