Tiesitkö että..

Kaikki rekisteröidään

EU on hyväksynyt terrorismin ja vakavan rikollisuuden torjumiseksi tietojen säilyttämistä koskevan direktiivin. Sen mukaan tietoja siitä, kenen kanssa henkilö puhuu puhelimessa, kuinka kauan puhelu kestää ja milloin puhelu on soitettu, on säilytettävä enintään kahden vuoden ajan. Sama koskee tietoa sähköpostiviestien lähettäjistä ja vastaanottajista sekä nettiyhteyden ajankohdasta. Lisäksi säilytetään tieto siitä, missä puhelu on soitettu tai viesti on lähetetty. Jokainen maa voi päättää, kuinka kauan tietoja säilytetään.

Sinut on rekisteröity

Monet ovat kiinnostuneita henkilötiedoistasi, ja tietojasi rekisteröidään päivittäin. Yhä useammat tahot keräävät ja yhdistelevät tietojasi. Poliisi voi käyttää tietoja rikosten selvittämiseksi ja rikolliset puolestaan identiteettivarkauksien ja muiden rikosten tekemiseksi. Yritykset tarvitsevat tietojasi tehdäkseen voittoa. Mikään ei ole ilmaista – sinäkin maksat usein henkilötiedoillasi. Muista, että sinulla on oikeus nähdä sinusta rekisteröidyt tiedot. Sinulla on myös oikeus vaatia, että virheelliset tiedot oikaistaan tai poistetaan.

Sinut on nähty!

World of Warcraft -verkkoroolipelissä ylläpitäjä näkee, jos pelaaja käyttää koodiohjelmaa. Huijari voidaan sulkea pelistä pois.

Kohdennettua mainontaa

Verkkoyhteisöt, hakukoneet ja muut sivustot säilyttävät tietoja hauistasi ja netinkäytöstäsi. Ne säilyttävät tietoja myös sähköposteista, joita lähetät ja vastaanotat. Esimerkiksi Google käyttää ohjelmistoa, joka etsii sähköpostiviesteistä sanoja, jotka kertoisivat kiinnostuksen kohteistasi. Näitä tietoja käytetään selaimessa näkyvien mainosten valitsemiseksi. Tästä syystä saatat nähdä eri mainoksia kuin ystäväsi. Henkilötietosi ovat arvokkaita, ja yritykset maksavat niistä mielellään.