Oikeesti? Mitä mieltä olet?

Oikeesti?

Rangaistus nettikiusaamisesta

Norjalainen 17-vuotias tyttö kutsui nettikeskustelussa toista tyttöä huoraksi ja sai tuomion kunnianloukkauksesta. Oikeuden mukaan tapaus täytti julkisen herjauksen ja kiusaamisen tunnusmerkit, eikä sitä voinut perustella sananvapaudella. Tyttö tuomittiin maksamaan lähes 600 euron sakot. 
– Pystymme aina selvittämään, kuka on herjauksen takana. Vaikka ihmiset luulevat olevansa netissä anonyymeja, heistä jää sähköisiä jälkiä, sivuston omistaja kertoo. Lähde: digi.no

– En kestä enää

Olimme kesällä kavereiden kanssa vähän juhlimassa. Meillä oli tosi hauskaa, ja teimme uusia tuttavuuksia. Otimme kuvia ja latasimme ne yhteen sivustoon, johon tarvittiin salasana. Kaikki siis vaikutti turvalliselta. Kun koulu alkoi, monet kuulivat sivuston olevan "bilesivusto", ja salasanasta oltiin yhä enemmän kiinnostuneita. Yhtäkkiä sivusto, johon olimme ladanneet kuvat, muuttui, ja kaikki saattoivat nähdä "omistajan" sivut. Painajainen alkoi, kun tuttumme kertoivat asiasta vanhemmilleen. Lopulta jonkun äiti otti yhteyttä kouluun ja kertoi kaiken. Meidän piti jutella opettajan ja kuraattorin kanssa. Myös vanhempiini otettiin yhteyttä, mutta onneksi he pistivät tämän teini-iän piikkiin. Pahinta oli kohdata muut oppilaat. Kaikki tuntuivat tietävän. Viihdyin tosi hyvin koulussa vielä vuosi sitten, kun aloitin koulun. Nyt kouluun meneminen on kamalaa joka päivä. Opin, että en enää ikinä lataa mitään sivustoihin, en kuvia enkä mitään muutakaan. Tuntuu kuin videokamera seuraisi minua koko ajan. Terv. Surullinen anonyymi Lähde: Kirjoitus Aftenpostenin Si;D-yleisönosastossa (lyhennetty)

Opettaja herjauksen kohteena

Yläasteen opettaja joutui törmäyskurssille oppilaansa kanssa. Kuukausia myöhemmin oppilas päätti kostaa ja loi opettajan nimissä verkkosivuston, joka oli täynnä halventavaa tekstiä. Sivustossa oli muun muassa kuvia opettajasta sekä valheellisia väittämiä ja karkeita herjoja. Lisäksi perustettiin keskustelupalsta, johon muut oppilaat saattoivat kirjoittaa kommentteja opettajasta. Tapauksesta tehtiin rikosilmoitus ja sivusto poistettiin. Opettajan mukaan tapaus oli erittäin ahdistava. Lähde: Datatilsynet

 

Mitä mieltä olet?

Sanotaan, että netti ja matkapuhelimet ovat tehneet toisten kiusaamisesta helpompaa. Mitä mieltä olet?

Mieti viestejä ja kuvia, joita olet lähettänyt tai välittänyt eteenpäin. Olisiko joku niistä voinut loukata jotakuta tai pahoittaa jonkun mielen? 

Oletko tehnyt tai sanonut jotain netissä, mitä et tekisi oikeassa elämässä?

Onko joku laittanut sinusta tietoja nettiin? Piditkö siitä mitä näit? Kysyttiinkö sinulta lupaa?

Tehtävät:

Laatikaa ryhmissä säännöt siitä, miten toisia kohtaan pitäisi käyttäytyä etenkin netissä ja puhelimitse.

Etsikää tiedotusvälineistä esimerkkitapauksia siitä, miten puhelimia ja nettiä on käytetty kiusaamisen välineenä. Mitä esimerkeissä tapahtui?