Olet oma toimittajasi

Jos sinulla on oma blogi tai nettiprofiili, olet sen vastaava toimittaja. Se, kuinka laajalle joukolle tieto julkaistaan, riippuu asetuksistasi. Vastaavana toimittajana sinulla on vastuu. Vastuu koskee sitä, mitä tietoja voit jakaa muista, sekä sitä, mitä ei pidä julkaista. Sinusta sopivalta tuntuva asia ei välttämättä ole muiden mielestä sopivaa.

Sinä päätät3

Vastuu on sinun

Kaikilla on tarve tulla huomatuksi. Joku ilmoittautuu tosi-tv-ohjelmaan. Joku toinen perustaa blogin tai luo profiilin verkkoyhteisöön, johon lisää kuvia ja tietoja itsestään.

Suuri vastuu

Kaikilla lehdillä on vastaava toimittaja, joka on vastuussa kaikesta siitä, mitä lehti julkaisee – sekä painettuna että verkossa, teksteinä ja kuvina. Tietoinen valhe, kunnianloukkaus, laittomat kuvat ja rasismi voivat saada aikaan suurta vahinkoa ja johtaa sakkoihin tai vankeusrangaistukseen. Lehdistön edustajat ovat laatineet toimittajille omia eettisiä toimintaohjeita, jotka tunnetaan nimellä journalistin ohjeet.

Samalla tavalla kuin lehden vastaava toimittaja on vastuussa lehtensä sisällöstä, sinä olet vastuussa kaikesta siitä, mitä julkaiset netissä. Siksi kannattaa miettiä, mitä tietoja ja kuvia julkaiset itsestäsi ja varsinkin muista. On tärkeää pystyä seisomaan sen takana, mitä julkaiset blogeissa ja muissa sivustoissa. Se, mikä on sinusta hauskaa, voi olla muiden mielestä loukkaavaa.

Myöhäistä katua

Tietojen ja kuvien jakaminen itsestä ja muista voi olla hauskaa ja tuntua harmittomalta. Näyttöruudun takana yksityisen ja muille jaettavan tiedon välinen raja voi tuntua häilyvältä. Joskus nettiin ladattujen tietojen ja kuvien poistaminen voi olla lähes mahdotonta, sillä jotkut saattavat ladata ja lisätä ne toisiin sivustoihin. Myös hakukoneet saattavat tallentaa niistä kopion.

Mieti, ennen kuin julkaiset.