Oletko sittenkään anonyymi?

Henkilötiedot ovat ikään kuin valuuttaa, jonka arvo nousee, ja niiden määrä myös kasvaa netissä nopeasti. Useimmat nuoret lisäävät itsestään tietoja ja kuvia blogeihin ja verkkoyhteisöihin.

Sinä päätät2

Homma haltuun

Profiilin luominen yhteisöpalveluun käy helposti. Harva tulee ajatelleeksi, että oletusasetuksena profiili näkyy usein kaikille. Muista, että ellet ole itse muuttanut asetuksiasi, todennäköisesti myös muut kuin ystäväsi voivat nähdä kuvasi ja profiilisi.

Jotkut yhteisöpalvelut muuttavat yksityisyysasetuksia säännöllisesti kertomatta siitä käyttäjille. Niinpä tieto, jonka luulet olevan muilta piilossa, voikin yhtäkkiä näkyä kaikille. Tästä syystä on tärkeää tarkistaa asetukset säännöllisesti.

Kannattaa myös muistaa, että joissakin yhteisöpalveluissa profiilit on liitetty Googlen hakukoneeseen. Siksi profiilisi voi näkyä joko kokonaan tai osittain kaikille nimeäsi googlaaville riippumatta siitä, millaiset yksityisyysasetuksesi ovat.

Kaikista yhteisöpalveluista ei käy ilmi se, mitä tietojasi eri sovellukset voivat käyttää. Aina, kun sinä tai ystäväsi käytätte palvelun ulkopuolisia sovelluksia, kuten esimerkiksi pelejä, niiden tekijät voivat saada sinusta tietoja.

Yksin näyttöruudun takana on helppo ajatella, että kukaan ei näe mitä teet, kuka olet ja missä olet. Monilla on kuitenkin mahdollisuus etsiä, kerätä ja käyttää erilaisia tietoja sinusta ja nettitottumuksistasi.

Et ehkä olekaan niin anonyymi, kuin olet luullut.

Tällä sivulla