Valvonta

Teet tilapäivityksen Facebookissa, jaat olinpaikkasi, lähetät kaverille sähköpostin, maksat karkkiostokset kortilla, vilautat sähköistä matkakorttia bussissa ja hymyilet koulun valvontakameralle.

Sinä päätät5

Mitä sinusta tiedetään?

Jo ennen ensimmäisen oppitunnin alkua tekosi ja olinpaikkasi ovat rekisteröityneet moneen paikkaan. Yhden päivän aikana jaamme itsestämme valtavan määrän tietoa sekä tietoisesti että tiedostamatta. Koska yritykset haluavat hyödyntää tietoja yhä enemmän, tarvitaan rajoja sille, kuinka vapaasti tietoja voidaan käyttää.

Pelkästään hyvä juttu?

Kameravalvonnan avulla voidaan ehkäistä sekä selvittää esimerkiksi vahingontekoja, väkivaltatapauksia ja varkauksia. Jos kouluun asennetaan valvontakamera yöllisen ilkivallan vuoksi, onko oikein, että kameroita käytetään päivällä piilotupakalla kävijöiden käräyttämiseksi?

Saavatko vanhemmat asentaa puhelimeesi paikannusohjelman tietääkseen, missä milloinkin liikut ja kenen kanssa olet tekemisissä? Mitä digitaalisemmaksi arkielämä muuttuu ja mitä enemmän tietoja meistä kertyy, sitä tärkeämpää on tietää, mitä tietoja meistä kerätään ja mihin niitä käytetään. Henkilötietomme ovat tulevaisuudessa valuuttaa, jolla on yhä enemmän arvoa eri toimijoille. Luovutamme itsestämme pieniä tietomuruja eri yhteyksissä eri paikkoihin. Mitä tapahtuu, kun tiedot yhdistetään ja niitä käytetään johonkin toiseen tarkoitukseen?

Ota vastuuta

Jokainen vastaa omien tietojensa suojaamisesta. Jätätkö pyörän keskustaan lukitsematta tai oven auki, kun lähdette lomalle? Vastaavalla tavalla on tärkeä pitää suojassa omat tiedot vahvoilla salasanoilla, jotka säilytetään omana tietona. Aina.

Muista, että henkilötietosi ovat arvokasta valuuttaa. Pidä ne hallussasi!