Oikeesti? Mitä mieltä olet?

Oikeesti?

Kamera palohälyttimessä

Oslolainen leipomo tuomittiin maksamaan sakkoja, sillä se oli valvonut työntekijöitään salaa. Kamera oli naamioitu 
palovaroittimeksi ja asetettu tilaan, jossa työntekijät hoitivat toimistotöitä sekä henkilökohtaisia asioitaan. Työntekijät luulivat, että tila ei ollut valvottu. 
– Tämä on vakava laiminlyönti, toteaa Datatilsynetin johtaja Bjørn Erik Thon. Lähde: VG

Valvonta toi potkut

Norjalainen jäteauton kuljettaja irtisanottiin, kun esimiehet tarkistivat autoon asennetun GPS-paikantimen tiedot. Yritys väitti, että kuljettaja piti liian pitkiä taukoja ja kirjasi liikaa ylitöitä. Datatilsynet, Norjan tietosuojalautakunta ja hovioikeus totesivat, että yritys oli käyttänyt GPS-paikantimen tietoja tässä tapauksessa laittomasti. Työntekijälle on kerrottava tietojen käytöstä etukäteen. Lähde: Norjan yleisradioyhtiö NRK

Ex-poikaystävä kosti

16-vuotias tyttö ei pitänyt poikaystävältään mitään salassa, vaan jakoi hänelle niin intiimit kuvat itsestään kuin myös käyttäjätunnuksensa, salasanansa ja muut henkilökohtaiset tietonsa. Kun seurustelu päättyi, poika kirjautui tunnuksilla tytön blogiin sekä Facebook-tiliin ja julkaisi tytön antamat kuvat. Lisäksi poika vaihtoi tilien salasanat, jotta tyttö ei päässyt poistamaan kuvia. Lähde: slettmeg.no

Mitä mieltä olet?

Käyttäydytkö eri tavalla, jos tiedät, että sinua kuvataan? Onko hyvä asia, että joku näkee koko ajan, mitä teet?

Kenen pitäisi pystyä näkemään, mihin olet käyttänyt koulun tietokonetta? Pitäisikö opettajan saada tietää? Entä luokkakavereiden tai vanhempien? Mitä tietoja heidän pitäisi saada nähdä, ja mihin tarkoitukseen tietoja pitäisi voida käyttää? Jos koulun henkilökunta saa tietää, että tietokoneluokan koneita käytetään nettikiusaamiseen, pitäisikö opettajan voida tarkastaa järjestelmästä, mitä on meneillään ja keitä nettikiusaajat ovat?

Tehtävät


Mitä sääntöjä koulussasi on tietokoneen käytöstä? Käytetäänkö omia koneita eri tavalla kuin koulun koneita?

Selvittäkää, onko koulussanne laadittu säännöt opettajan oikeudesta tarkistaa, mihin oppilaat käyttävät tietokoneita. Minkä tietojen tarkistamiseen opettajalla ja koululla pitäisi olla mielestäsi oikeus? Laatikaa ehdotuksia säännöiksi.