Oikeesti? Mitä mieltä olet?

Oikeesti?

Pommihälytys
Facebookissa ollut viesti sai norjalaisen Fjellsrudin koulun rehtorin lähettämään kaikki oppilaat kotiin. Viestissä luki näin: ”Fjellsrudin koulussa räjähtää yöllä 28.–29. tammikuuta!!!:D” Rehtori luuli, että viesti oli pommiuhkaus, mutta se tarkoittikin jotain aivan muuta. Viesti liittyi bileisiin, jotka koulussa piti järjestää seuraavana päivänä. Bileet peruttiin, ja viestin kirjoittanut 13-vuotias oppilas ja hänen vanhempansa kutsuttiin poliisiasemalle keskustelemaan asiasta. Lähde: Romerikes Blad


Lapsen nimi on ”Facebook”
Erään egyptiläisen pariskunnan tyttövauva sai nimensä verkkoyhteisön mukaan: hänestä tuli ”Facebook”. Nimivalinnan syynä oli Facebookin keskeinen rooli Egyptin viranomaisten vastaisissa mielenosoituksissa. Facebookia käytettiin tiedon jakamiseen, ja se mahdollisti valtavat mielenosoitukset, joita järjestettiin presidentti Hosni Mubarakin eroon saakka vuonna 2011. Lähde: Al-Ahram

 

Mitä mieltä olet?

Puolet suomalaisista kuuluu johonkin verkkoyhteisöön.
– Keskustelkaa verkkoyhteisöön kuulumisen hyvistä ja huonoista puolista.

Käyttäydytkö eri tavalla verkkoyhteisössä kuin kasvokkain kavereiden ja tuttujen kanssa?
– Jos käyttäydyt: Millä tavalla?
– Jos käyttäydyt: Mistä luulet, että se johtuu?

Tehtävät

Kuulutko johonkin verkkoyhteisöön?

Käy tarkistamassa oma profiilisi.
– Onko yksityisyysasetukset helppo löytää?
– Tarkista, ovatko yksityisyysasetuksesi haluamallasi tasolla?
– Kumpi on yleisempi luokallasi, avoin vai suljettu profiili?

Yritä selvittää, miten voit poistaa tilisi verkkoyhteisöstä.
– Onko se helppoa vai vaikeaa?

 

Usein kysyttyä verkkoyhteisöistä

Mikä on verkkoyhteisö?

Verkkoyhteisö on sivusto, johon voit ladata tietoja ja kuvia itsestäsi ja jossa voit tutustua ja pitää yhteyttä kavereihin tai tuntemattomiin. Verkkoyhteisöön luodaan profiili antamalla henkilötiedot, kuten sähköpostiosoite, ja usein myös tietoja harrastuksista, henkilökohtaisista asioista, työstä, ystävistä jne. Monia verkkoyhteisöjä rahoitetaan mainostuloilla, ja mainokset on usein sovitettu käyttäjän profiilin mukaan.

Mitä riskejä verkkoyhteisöihin liittyy?

Kun kerrot henkilökohtaisia tietoja muille, vaarana on aina, että tiedot päätyvät vääriin käsiin. Verkkoyhteisöissä on kokemusten mukaan helpompaa levittää roskapostia ja viruksia ja huijata ihmisiä antamaan rahaa tai luovuttamaan henkilötietoja kuin muualla netissä. 
Helposti käy myös niin, että itsestä tai muista tulee kerrottua jotain sellaista, jota myöhemmin katuu ja jonka poistaminen voi olla vaikeaa.

Miten muut saavat sinua koskevia tietoja?

Käyttäjäprofiilien lataaminen ja tallentaminen on helppoa. Vaikka profiilissa olevat tiedot – tai koko profiili – poistetaan, tiedot eivät välttämättä häviä netistä. Toinen netinkäyttäjä on voinut kopioida ja tallentaa tietosi, tai verkkosivusto on voinut kopioida ja tallentaa koko 
profiilisi jopa sen jälkeen kun olet poistanut sen.

Kuka omistaa julkaistut tiedot?

Pääsääntönä on, että verkkoyhteisössä julkaistuilla tiedoilla on tekijänoikeussuoja. Tämä tarkoittaa, että tiedot omistaa niiden julkaisija. Säännöt voivat kuitenkin vaihdella eri verkkoyhteisöissä, joten on tärkeää tarkistaa sopimusehdot aina ennen rekisteröitymistä.

Miten verkkoyhteisössä tapahtuvaan kiusaamiseen tai ahdisteluun voi puuttua?

Jos koet jotain epämiellyttävää netissä, kerro siitä aikuiselle, johon luotat. Jos sinua on kiusattu, voit yrittää ottaa asian esille kiusaajan kanssa. Monissa verkkoyhteisöissä on ilmoituspainike, jolla voit tehdä ilmoituksen, jos huomaat, että jotakuta kiusataan. Vakavissa tapauksissa on syytä ottaa yhteyttä poliisiin.