Tiesitkö että..

Monet vanhemmat seuraavat, mitä tapahtuu

Norjalaisen Du bestemmer (Sinä päätät) -projektin yhteydessä tehdyn tutkimuksen mukaan kolmella neljästä vanhemmasta, jolla on 8–18-vuotiaita lapsia, on oma Facebook-profiili. Kahdeksan vanhempaa kymmenestä on lastensa kavereita Facebookissa.Puolet vanhemmista kertoi, että tärkein syy oman lapsen kaverina olemiseen on ”seurata lapsen tekemisiä”.

Verkkoyhteisöt muuttavat sääntöjään

Monista norjalaisista ja muunmaalaisista verkkoyhteisöistä ei pysty halutessaan eroamaan. Esimerkiksi Facebook-profiilin poistaminen oli aikaisemmin mahdotonta. Nyt se onnistuu, mutta ei kovinkaan helposti. Verkkoyhteisöt muuttavat usein sääntöjään, joten on hyvä olla selvillä ajantasaisista säännöistä.

Muista seuraavat asiat, jos rekisteröidyt verkkoyhteisöön:
– Perehdy yksityisyysasetuksiin, jotta voit itse päättää, mitä tietoja kukakin näkee sinusta.
– Älä ilmoita kaikkien kavereidesi osoitteita, kun liityt verkkoyhteisöön. Tällaisia listoja on helppo käyttää väärin roskapostin, virusten ja ei-toivottujen mainosten lähettämiseen.
– Käytä verkkoyhteisössä eri salasanaa kuin ”tärkeissä” palveluissa, esimerkiksi verkkopankissa. Älä kerro salasanaasi kaverillesi tai muille, jotka haluavat käyttää tiliäsi.

 

Sanasto

  • Verkkoyhteisö = verkkosivusto, jossa ihmiset ovat yhteydessä toisiinsa ja jakavat ajatuksia, kuvia, linkkejä jne.
  • Mobiilisovellus (app) = älypuhelimessa toimiva verkkosovellus, jonka avulla käyttäjä voi muodostaa yhteyden verkkopalveluihin, esimerkiksi peleihin, verkkolehtiin ja sähköpostiin.
  • Yksityisyysasetukset = työkalu, jolla voi määrittää, kuka pääsee näkemään itseäsi koskevia tietoja.