Oikeesti? Mitä mieltä olet?

Oikeesti?

Yhteystiedot väärissä käsissä

14-vuotias tyttö etsi netistä kirjekavereita ja julkaisi netissä nimensä, ikänsä, sähköpostiosoitteensa ja puhelinnumeronsa. Tiedot joutuivat vääriin käsiin, ja tyttö sai ikäviä yhteydenottoja tuntemattomilta ihmisiltä, muiden muassa vanhemmilta miehiltä. Tietojen poistaminen osoittautui hankalaksi, kun niiden hallinnasta oli kerran luovuttu. Avun saaminen tietojen poistamiseen kesti yhteensä kaksi vuotta. Lähde: Norjan yleisradioyhtiö NRK

Rahankäyttö tarkkailussa

Eräs äiti kertoo laittavansa viikkorahat tyttärensä tilille sen sijaan että antaisi käteistä rahaa. Äiti myös tarkistaa säännöllisesti verkkopankista tyttären tiliotteen ja tietää siksi tarkalleen, missä ja milloin tytär on käyttänyt viikkorahansa. Lähde: Norjan tietosuojaviranomainen Datatilsynet

Mitä mieltä olet?

Mitä tietoja vanhemmillasi on oikeus tietää sinusta? Onko heillä oikeus penkoa yöpöytäsi laatikkoa? Pitäisikö heidän voida tarkistaa, missä olet käyttänyt pankkikorttiasi? Onko hyvä, että vanhempasi tarkistavat, millä nettisivuilla olet käynyt? Onko oikein, että vanhempasi seuraavat olinpaikkaasi puhelinsovelluksilla?

Missä iässä lakkaa vanhempien oikeus vaatia tietää kaikki puuhasi? Pitäisikö mainituissa tilanteissa olla erilaiset rajat ja jos pitäisi, millaiset?

Tehtävä:

Käsitys siitä, mikä on yksityistä ja mikä julkista, on muuttunut.
Etsi televisiosta, netistä ja lehdistä esimerkkejä asioista, joiden et usko näkyneen julkisuudessa 20 vuotta sitten sen takia, että niitä pidettiin yksityisinä. Osoita, miten rajat ovat muuttuneet. Missä rajan pitäisi mielestäsi nykyisin kulkea?