Tiesitkö että..

Henkilötietolaki

Henkilötietolain tehtävä on turvata, että henkilötietojasi käytetään oikeuksiasi kunnioittaen. Lain tarkoitus on turvata se, että henkilötietojasi ei käytetä yksityisyyden suojaa kaventavalla tavalla.

Henkilötieto

Henkilötieto on tieto, joka voidaan yhdistää yksittäiseen henkilöön tai hänen perheensä. Esimerkiksi nimesi, ikäsi, osoitteesi ja puhelinnumerosi ovat henkilötietoja, jos ne voidaan yhdistää vain sinuun. Kuvat, joista henkilön tunnistaa, ovat myös henkilötietoja, vaikka kuvassa ei lukisikaan henkilön nimeä. Myös verkkopalvelujen käytöstöä jäävät käyttäjien tiedot (digitaaaliset jäljet) voivat olla henkilöitetoja.

Henkilötunnus muodostuu syntymäajasta (kuusi ensimmäistä numeroa), yksilönumerosta ja tarkistusmerkistä. Henkilötunnuksesi on henkilötieto.

Suostumus

Henkilötietojasi ei yleensä saa käyttää, ellet ole antanut siihen lupaa eli suostumustasi. Suostumuksen on oltava vapaaehtoinen ja omaehtoisesti annettu, ja sen voi perua milloin tahansa. Tähän pääsääntöön on kuitenkin poikkeuksia. Esimerkiksi valtiolla ja kunnilla on yleensä lupa rekisteröidä ja käyttää henkilötietoja ilman suostumusta, hoitaakseensa tehtävänsä.

Tiedot ja tarkistusoikeus

  • Jos luovutat henkilötietojasi, sinulla on oikeus tietää, kuka tietoja kerää, mihin tietoja käytetään, luovutetaanko tietoja muille ja siinä tapauksessa kenelle.
  • Sinulla on oikeus saada tietää, mitä tietoja muilla on sinusta, mihin niitä käytetään ja miten ne on hankittu.
  • Voit vaatia, että virheelliset tai puutteelliset tiedot korjataan.
  • Tiedot, joita ei enää tarvita alkuperäiseen tarkoitukseen, on hävitettävä.