Blogit

«Heippa, mä oon ihan tavallinen tyttö, jota tympii se, jos musta puhutaan pahaa!»

Sinä päätät9

Tiesitkö, että...

...blogeissa voi olla tekstien lisäksi kuvia ja videoita ja että monen lapsen ja nuoren mielestä kiusaaminen netissä on yhtä väärin kuin kiusaaminen koulun pihalla?

Monenlaisia blogeja

Useimmissa blogeissa on enimmäkseen tekstiä, mutta niissä voi olla myös kuvia, videoita ja ääntä. Blogeja kirjoitetaan lukuisista asioista, kuten vaikkapa kukista, hevosista, jalkapallosta ja julkkiksista. Tällaisia blogeja kutsutaan teemablogeiksi. Blogit, joissa kirjoitetaan itsestään ja omasta elämästään, ovat henkilökohtaisia blogeja.

Nettikiusaaminen on väärin

Tutkimuksen mukaan 80 % kolmestasadasta 10–15-vuotiaasta oli sitä mieltä, että ilkeät kommentit tuntuvat yhtä pahalta tai pahemmalta netin ja puhelimen välityksellä kuin kasvotusten. Lähes 40 % oli sitä mieltä, että kiusaamisesta on vaikea kertoa muille.

Nettikuvat

Jos haluat ladata nettiin kuvia muista, sinun on kysyttävä ensin lupa. Myöntyvän vastauksen on oltava täysin SELVÄ. Kerran annettu suostumus ei ole ikuisesti voimassa. Jos luvan antanut henkilö alkaakin katua, olet velvollinen auttamaan kuvan poistamisessa.

Sanasto

blogi = verkkosivusto, johon yksi tai useampi henkilö lisää tekstiä, kuvia tai videoita yhdestä tai useammasta aiheesta
suostumus = myöntyminen tai luvan antaminen johonkin
käyttöehdot = noudatettavat säännöt sekä oikeudet, joita sinulla ja sivuston omistajalla on