Oikeesti? Mitä mieltä olet?

Lue juttu 10-vuotiaasta kiusatusta bloggaajasta ja muita tositarinoita.

12–13-vuotiaat vauhdissa
Norjan suosituimman Blogg.no-blogisivuston nuorin bloggaaja on 9-vuotias. Tämänikäisten käyttäjien määrä onkin kasvussa.
– Rekisteröityjen bloggaajien joukossa on jopa 9-vuotiaita tyttöjä, Blogg.no-sivuston pääkirjoituksessa kerrotaan.
Yleensä he ylläpitävät blogia yhdessä jonkun heitä vanhemman kanssa, useimmiten isän tai äidin. Alle 13-vuotiaat voivat perustaa blogin vain vanhempiensa suostumuksella. Pääkirjoituksen mukaan bloggaajat ovat iältään keskimäärin 25-vuotiaita, mutta 12–13-vuotiaiden bloggaajien määrä on kasvussa.
Lähde: NRK Nordland

10-vuotias bloggaaja nettikiusaamisen kohteena
10-vuotias norjalaistyttö alkoi pitämään blogia itsestään ja omasta elämästään, mutta asiat menivät pahasti pieleen. Muutama kuukausi myöhemmin blogia olivat lukeneet tuhannet ihmiset, joista monet olivat kirjoittaneet blogiin ikäviä kommentteja. Blogi poistettiin, mutta toiset nettikäyttäjät olivat tallentaneet blogin kuvia ja videoita omille tietokoneilleen. Niistä koostettiin videoita, joita levitettiin netissä. Lisäksi perustettiin bloggaajaa pilkkaavia Facebook-ryhmiä. Yhtä videoista katsottiin netissä yli 180 000 kertaa. Jälkikäteen tyttö on saanut myös paljon tukiviestejä. Joidenkin mielestä tyttö oli alun perinkin liian nuori pitämään blogia.
Lähde: Teknologirådet

Ei henkilökohtaisia asioita blogiin
Ennen vanhaan salaisuudet kirjoitettiin päiväkirjaan, mutta nykyään yhä useammat tytöt kirjoittavat henkilökohtaisista asioistaan nettipäiväkirjoihin eli blogeihin.
– Aloitin blogin, koska halusin pukea ajatukseni sanoiksi, kertoo 12-vuotias norjalainen bloggaaja.
– Mielestäni myös vaikeista aiheista oli helppo kirjoittaa.
Vanhemmat seuraavat tarkasti tytön kirjoituksia, ja nuori bloggaaja kertoo tietävänsä tarkkaan, mistä hän kirjoittaa.
– En koskaan kerro henkilökohtaisia tietoja. Tiedän, että kirjoituksiani voi olla vaikea poistaa myöhemmin, joten siksi pitää miettiä, mitä kirjoittaa ja miten muut voivat suhtautua siihen.
Lähde: NRK Nordland

 

Mitä mieltä olet?

Keskustelkaa blogeista ja tehkää blogeihin liittyvät tehtävät.

Mitä mieltä olet?

Moniin suosittuihin blogeihin kirjoitellaan ikäviä kommentteja ja vaikuttaa siltä, että joidenkin mielestä nettiin kirjoittavien pitäisi sietää myös ikävää palautetta. Oletko samaa mieltä?


Tehtävät

Hae hakukoneen (esim. Googlen tai Yahoon) avulla esimerkit henkilökohtaisesta blogista ja teemablogista. Mistä blogeissa kirjoitetaan?

Monet suositut blogit kertovat henkilökohtaisista asioista.
Silmäile muutamia henkilökohtaisia blogeja. Millaisia asioita he kertovat itsestään? Vaikuttaako siltä, että bloggaajat kertovat KAIKEN itsestään vaiko vain osan? Miksi luulet heidän tekevän niin?