Tiesitkö, että...

...opettajan on helppo verrata oppilaan kirjoittamaa tekstiä netistä löytyvään tekstiin ja että on olemassa nettisivustoja, joissa saa luvallisesti jakaa musiikkia, videoita ja kuvia?

Mieti vähän

Jotkut opettajat vertaavat ohjelmien avulla oppilaan kirjoittamaa tekstiä netistä löytyvään tekstiin. Sen avulla opettajat huomaavat, onko teksti kopioitu netistä vai onko asia kerrottu omin sanoin.

Mistä se löytyi?

Kun käytät netistä tai jostain muualta löytyvää tietoa esimerkiksi kouluaineessa, sinun on aina kerrottava, mistä löysit tiedon. Moni ilmoittaa lähteeksi Googlen, mutta Google on vain hakukone, joka etsii tietoa muista lähteistä. Siksi sinun on selvitettävä varsinainen lähde.

Ilmainen?

On olemassa nettisivustoja, joissa voi jakaa musiikkia, videoita ja kuvia laillisesti. Jakaminen on laillista, jos musiikin tai videon tekijä on antanut siihen luvan tai jos jakaja itse on tekijä. Sivustoissa saattaa tosin olla paljon sisältöä, joka on lisätty sinne ilman tekijän lupaa. Musiikin ja elokuvien tekemisestä aiheutuu kuluja, ja työn tekijä haluaa mielellään saada työstään palkkaa.

Tarvitsetko musiikkia tai äänitehosteita tekemääsi videoon tai koulutyöhön? Vaikka olisit ostanut musiikin esimerkiksi CD:llä, et saa käyttää musiikkia videossasi ja laittaa videota esimerkiksi YouTubeen. Netissä on kuitenkin paljon musiikkia, jota saa käyttää. Ilmaista musiikkia löytyy esimerkiksi hakusanoilla creative commons music ja royalty-free music. Jos tarvitset kuvia ja haluat pysytellä kaidalla tiellä, etsi kuvia hakusanoilla creative commons pictures.

Sanasto

lähdeviite = lähteeseen viittaava merkintä tekstissä
kriittinen = tarkoin punnitseva, harkitseva